Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Nieuwe Deelfabriek valt in de prijzen

De nieuwe Deelfabriek is zopas geselecteerd voor de European Union Prize for Contemporary Architecture 2024. In april weten we of de oude, geklasseerde en recent gerenoveerde brandweerkazerne in Kortrijk de hoofdvogel afschiet.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-13T171028.818
Stad Kortrijk

Architectenbureau ATAMA toverde de oude brandweerkazerne uit 1940 om tot een ontmoetingsplaats waar Kortrijkzanen aangezet worden om meer te ruilen, delen, hergebruiken en herstellen. Een deelfabriek dus, met extra aandacht voor kwetsbare gezinnen. Het gebouw is sinds 2003 geklasseerd als beschermd monument en de voorbije twee jaar volledig gerenoveerd. Het resultaat is niet alleen mooi, er werd ook stevig geïnvesteerd in kwaliteitsvolle isolatie, klimaatvriendelijke verwarming met warmtepompen en er is een groendak voorzien dat het hitte-effect van de binnenstad vermindert.

De European Union Prize for Contemporary Architecture, zeg maar: de ‘EUmies Award’ of de ‘Mies van der Rohe Award’ wordt om de twee jaar uitgereikt door de Europese Unie aan de beste architectonische projecten in Europa. De prijs focust op dossiers die duurzaamheid, klimaat-, sociaal en economisch bewustzijn centraal plaatsen. 

Uit 362 genomineerde projecten uit 38 landen worden begin 2024 40 projecten geselecteerd. Uit die 40 worden in april 2024 de winnaars gekozen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten