Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Open Wervendag: extra investeringen in infrastructuur absoluut nodig

Op Open Wervendag hield Embuild een pleidooi om de overheidsinvesteringen in infrastructuur op te trekken. “In andere Europese landen gelden dezelfde begrotingsregels maar wordt er proportioneel meer geïnvesteerd dan bij ons”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild.

BKBC - 2024-05-31T142917.871
Open Wervendag

270.000 bezoekers genoten van de zeventiende editie van de Open Wervendag, een initiatief van bouwfederatie Embuild. 55.000 mensen deden dat ter plaatse op een werf zelf, 215.000 deden dat virtueel vanachter hun computer. 116 opmerkelijke bouwplaatsen waren open voor het grote publiek.

Ondanks al de mooie projecten hinkt ons land nog steeds sterk achterop wat publieke infrastructuur, zoals wegen, fietspaden, bruggen, waterwegen, scholen, culturele centra, zwembaden en sportfaciliteiten, betreft.

“Een zeer aanzienlijke verhoging van de overheidsinvesteringen op alle bestuursniveaus dringt zich op”, aldus Demeester. “Niet alleen om decennialange onderinvesteringen goed te maken en het concurrentievermogen van onze infrastructuur te herstellen, maar ook om ze aan toekomstige behoeften te laten voldoen.”

Alle overheden samen moeten volgens Embuild de komende legislatuur daartoe 6,7 miljard extra investeren en nog eens 5,8 miljard extra tegen 2034.  “Dat is zelfs binnen de huidige budgettaire context mogelijk. De meeste andere Europese landen investeren immers proportioneel meer tot aanzienlijk meer in hun infrastructuur, zijn aan dezelfde begrotingsregels gebonden en heffen bovendien minder belastingen.” 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten