Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Postgraduaat Toekomstbestendig Bouwen en Wonen

De ontwikkeling en uitbouw van duurzame en inclusieve gebouwen, wijken, steden en gemeenten is een uitdagende opdracht voor zowel vastgoedprofessionals, ontwerpers als beleidsmakers. Vanuit diverse, interdisciplinaire invalshoeken geeft het Postgraduaat Toekomstbestendig Bouwen en Wonen handvaten om over deze boeiende opdracht na te denken en de transitie mee vorm te geven.

BKBC - 2025-04-28T114256.223
Pixabay

Het Postgraduaat Toekomstbestendig Bouwen en Wonen is opgebouwd uit 4 opleidingsonderdelen (OPO's). Na een brede kijk op regeneratieve ontwikkeling in het eerste OPO focus je in het tweede OPO op het stedenbouwkundig niveau. Tijdens het derde OPO bestudeer je vervolgens alle aspecten van het concrete gebouw.

Alles komt tot slot samen in het  vierde opleidingsonderdeel praktijk en integratie via 9 praktijkdagen, wijk- en projectbezoeken en interactieve workshops  waarbij kennis delen en leren van elkaar centraal staan. Daarnaast werk je doorheen het jaar aan je onderzoek (individueel of in duo) van een bepaald thema op stad-, wijk-, en gebouwniveau.

De opleiding neemt je mee doorheen alle facetten van een toekomstbestendig project en leert je hoe die te ontwerpen, bouwen, beheren en evalueren. Ze daagt je uit om holistisch en kritisch na te denken over de gebouwde en niet-gebouwde woon-, werk- en leefomgeving.

Je krijgt multidisciplinaire inzichten. Naast bouwtechnische en ecologische, komen ook sociale en economische topics aan bod.

Het docententeam bestaat uit zowel academici als praktijkexperts. Zij baseren hun lessen op de recentste onderzoeksbevindingen en ontwikkelingen. Praktische kennis doe je op via diverse plaats- en werfbezoeken, demo’s, workshops en praktijkoefeningen.

Voor wie?

Architecten, ontwerpers, ingenieurs, aannemers, bouwheren, projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen, overheidsmedewerkers, medewerkers van inter-communales en nutsbedrijven, landmeters, makelaars en onderzoekers gericht op de bouwsector en de ruimtelijke ordening.

Naast bouwprofessionals, richten we ons ook op deelnemers die binnen hun job beleidsmatig bezig zijn met woonaspecten of optreden als ‘brugfiguren’. Dankzij de opleiding zullen zij verschillende doelgroepen beter kunnen informeren en begeleiden.

Data en tijdstip

De opleiding start op 23 september 2025 en loopt tot 23 juni 2026. Er is geen les tijdens schoolvakanties. De lessen vinden wekelijks plaats op dinsdag van 13 tot 21 uur. 

De lessen vinden plaats op de KU Leuven - Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent.

Lees meeren schrijf in via deze link.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten