Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Prowood 2024: Innovatie, duurzaamheid en digitalisering in de houtsector

Prowood, de driejaarlijkse vakbeurs voor de houtbewerkingsindustrie, opent op zondag 20 oktober 2024 opnieuw haar deuren in Flanders Expo, Gent. Deze editie belooft een inspirerend event te worden met aandacht voor de meest recente innovaties in de sector, sterke focus op duurzaamheid en digitalisering, en tal van boeiende seminars, demonstraties en netwerkmogelijkheden. De beurs loopt tot en met donderdag 24 oktober en biedt vijf dagen lang een platform voor exposanten, bezoekers en professionals om de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in de hout- en meubelindustrie te verkennen.

BKBC - 2024-09-24T152135.373
Prowood

Een van de hoogtepunten van de openingsdag is het seminar "Futur Proof Bouwen en Digitale Processen Optimaliseren", geleid door Joeri Beneens en Nico Van Colen. Hier wordt ingegaan op de toekomst van de bouwsector, waarbij herbruikbare materialen en modulaire constructies centraal staan. De integratie van technologieën zoals BIM (Building Information Modeling) en NFC-tags in houtskeletbouw belooft een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop wij bouwen. Daarnaast licht Van Colen toe hoe software-integratie de productiviteit in bouwprocessen kan optimaliseren, wat essentieel is voor bedrijven die kampen met digitaliseringsuitdagingen.

Digitalisering wordt ook in de toespraak van Bern De Lille, CEO van ARDIS, sterk benadrukt. Volgens De Lille zijn automatisering en digitalisatie de sleutels tot het oplossen van het tekort aan gekwalificeerd personeel. Hij moedigt bezoekers aan om verder te kijken dan enkel de machines en zich te verdiepen in softwareoplossingen die de efficiëntie van productieprocessen tot wel 30% kunnen verhogen.

Circulair bouwen met hout

Op woensdag 23 oktober staat het jaarlijkse seminarie "Inspired by Wood" op het programma, georganiseerd door Wood.be in samenwerking met Eurabo en Pixxii. Het thema van dit jaar, "Build It Circular", sluit naadloos aan bij de opmars van circulair bouwen. Keynote speaker Dennis Hauer, architect bij Urban Climate Architects, zal in zijn lezing "Van Pallet naar Paleis" bespreken hoe massief hout een steeds populairdere keuze wordt als duurzaam alternatief voor beton en steen. Hauer presenteert innovatieve oplossingen om oud hout te hergebruiken voor nieuwe gebouwen, wat de cirkel rond maakt voor een duurzame toekomst.

Naast Hauer zal Bob Geldermans, hoofd research & innovation bij Wood.be, dieper ingaan op de impact van hout op het klimaat en circulariteit. Praktijkgetuigenissen van bedrijven als Decospan en Woodstoxx zullen concrete voorbeelden geven van hoe circulair bouwen in de praktijk wordt toegepast.

Innovaties in de houtsector

Cras Woodgroup, een prominente speler in de sector, pakt dit jaar groots uit met maar liefst vier standen. Met de lancering van PRISQ, een innovatieve dochteronderneming gespecialiseerd in houtskeletbouw, speelt Cras in op de vraag naar sneller en efficiënter bouwen. De geprefabriceerde houtbouwcomponenten van PRISQ zorgen voor een aanzienlijk kortere bouwtijd, wat perfect inspeelt op de stijgende vraag naar snelheid en precisie op de werf.

Daarnaast zet Cras met "Wood on Walls (WOW)" de trend van houten gevelbekleding voort, waarbij esthetiek en duurzaamheid hand in hand gaan. Met een focus op circulaire bouwmaterialen en isolerende eigenschappen wordt houten gevelbekleding steeds vaker de keuze voor architecten en bouwprofessionals.

BKBC - 2024-09-24T152221.996
Prowood

Een levendige beurservaring

Interactieve zones en demonstraties maken Prowood 2024 tot een unieke beurs. In hal 1 wordt een demo-zone opgezet waar dagelijks demonstraties worden gegeven door bedrijven zoals Rectavit en Lecot. Ook Woodwize, de organisatie die zich richt op het bevorderen van houtonderwijs en opleidingen in de sector, draagt bij aan het interactieve karakter van de beurs. Bezoekers kunnen live demonstraties bijwonen van studenten en vaklieden die hun skills tonen op het gebied van houtbewerking en innovatieve technieken.

Voor een vleugje entertainment is er de modeshow van The Spot. In hal 1 zullen dansers driemaal per dag werkkleding van merken zoals Herock en Puma op spectaculaire wijze presenteren. Dit geeft een luchtige twist aan de eerste beursdag.

Netwerken en kennis delen

Prowood biedt niet alleen inzichten in de nieuwste technologieën, maar ook tal van netwerkmogelijkheden. Met afsluitende recepties, walking dinners en thematische seminars, zoals het seminarie rond Artificiële Intelligentie op dinsdag 22 oktober, kunnen deelnemers hun kennis verrijken en waardevolle contacten leggen. Dit AI-seminar, georganiseerd door Woodwize, verkent de toekomst van AI in de houtindustrie en biedt inspirerende praktijkvoorbeelden van hoe deze technologie productieprocessen kan transformeren.

Praktisch

Datum: Zondag 20 oktober t/m donderdag 24 oktober 2024

Openingstijden:

  • Zondag 20 oktober: 10:00 - 18:00
  • Maandag 21 oktober: 10:00 - 18:00
  • Dinsdag 22 oktober: 10:00 - 20:00
  • Woensdag 23 oktober: 10:00 - 18:00
  • Donderdag 24 oktober: 10:00 - 18:00

Locatie: Flanders Expo, Maaltekouter 1, B-9051 Gent, België (Hallen 1, 2 en 4)

Toegang: Gratis toegang met uitnodigingscode van een exposant. Geen uitnodiging? Vraag een code aan bij een van de exposanten via de officiële website.

Meer info: www.prowood-fair.be

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten