"Deze beslissing is genomen in overleg met de exposanten. Voor hen betekent dit ook drie dagen minder verwarming, elektriciteitsverbruik en verplaatsingen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit alleen maar positieve gevolgen zal hebben voor de bezoekers en dat de contacten kwalitatiever zullen zijn. Deze kortere beurs ligt in de lijn van vele buitenlandse beurzen van dezelfde omvang", zegt Batibouw-directeur Frédéric Devos.
Batibouw zal ook verschillende acties opzetten om een zo duurzaam mogelijke beurs aan te bieden. Zo werd beursorganisator Fisa lid van www.netzerocarbonevents.org, een internationale organisatie die streeft naar de koolstofneutraliteit van evenementen.
De bouwbeurs zal voortaan op een duurzame manier georganiseerd worden. Zo verdwijnen de 30.000 m² tapijt in de gangpaden. De signalisatie zal hergebruikt worden, er komt een nog intensievere afvalsortering en er zal minder plastic worden gebruikt.
Bovendien wil Batibouw zijn exposanten selecteren op basis van esg-criteria (milieu, maatschappij en governance), die momenteel worden uitgewerkt. Exposanten die niet voldoen aan de opgelegde duurzaamheidscriteria, zullen geen plaats meer hebben op de beurs. Volgens organisator Fisa werkt 85% van de huidige exposanten vandaag al hard aan hun ecologische impact, dus zal de beurs nog steeds een volledig marktoverzicht kunnen bieden.
Ook zullen de stands op een duurzame manier moeten worden ontworpen en de exposanten zullen worden aangemoedigd minder cadeautjes weg te geven, minder verpakkingsmateriaal te gebruiken, minder afval te produceren, enz. Batibouw zal al zijn onderaannemers en partners motiveren om deze ecologische aanpak te volgen. Er zijn ook gesprekken aan de gang met Brussels Expo om de infrastructuur te doen evolueren, zoals het voorzien in zonnepanelen, groene energie, enz.
Binnen dit vernieuwde Batibouw zullen bepaalde sectoren aan belang winnen. De organisatoren willen meer groene alternatieven aanbieden, zoals oplaadstations en prefaboplossingen, maar ook oplossingen gelinkt aan hernieuwbare energie, bijvoorbeeld fotovoltaïsche panelen en warmtepompen. Hieraan zal een volledige ervaringsruimte worden gewijd. Een thematisch eiland zal al deze oplossingen onder één dak laten zien, zodat ze een groene woning kunnen voorstellen. Dit alles zal aangevuld en versterkt worden met nieuwe, digitale initiatieven.