Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Tentoonstelling EU Mies Award in Leuven

De reizende tentoonstelling van de EU Mies Award 2019 strijkt tot 22 maart neer in de Leuvense universiteitsbibliotheek aan het Mgr. Ladeuzeplein. De organisatie is in handen van de vzw Stad en Architectuur in samenwerking met de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe uit Barcelona.

Tentoonstelling EU Mies Award in Leuven
Romain Chocart Photographe Paris

De expo toont het sterkste werk van Europese architecten: 40 prikkelende voorbeelden van nieuwe bouwprojecten die Europa mee vorm en kleur geven. De tweejaarlijkse prijs is hiermee een graadmeter van de actuele Europese architectuur en leidt tot boeiende discussies over het ontwerpen en bouwen in Europa.

De Mies van der Rohe Award is wereldwijd de meest bekende architectuurprijs van Europa. Om de twee jaar bekronen de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe vernieuwende bouwprojecten die bijdragen aan de uitstraling van Europa. Een internationale topjury, onder voorzitterschap van Dorte Mandrup, selecteerde voor de jongste editie liefst zes Belgische ontwerpen voor de shortlist.

De winnaar van de Emerging Architect Prize: schoolrefter E26 in Montbrun-Bocage. (Foto: BAST).

De volledige lijst van geëxposeerde bouwprojecten bevat vooral projecten met regeneratie en/of uitbreiding zoals de transformatie van 530 woningen Grand Parc in Bordeaux en zorgarchitectuur zoals PC Caritas in Melle. Ook culturele projecten (musea, theaters, muziekzalen) zijn opvallend sterk in de award terug te vinden.

De tentoonstelling in Leuven toont alle 40 projecten met beelden, modellen, video's, plannen en tekeningen. Ereplaatsen gaat dit jaar naar:
•    De winnaar: de transformatie van 530 woningen, Grand Parc, Bordeaux (Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture, Christophe Hutin Architecture, EU Mies Award;
•    De winnaar van de Emerging Architect Prize: schoolrefter E26 in Montbrun-Bocage (studio BAST).

De vier andere finalisten zijn:
•    Terrassenhaus Lobe Block in Berlijn (Brandlhuber+ Emde, Burlon / Muck Petzet Architekten);
•    Auditorium en Congrescentrum van Plasencia (Selgas Cano);
•    Psychiatrisch centrum Caritas in Melle (architecten de vylder vinck taillieu);
•    Skanderbeg Square, Tirana (51N4E, Plant en Houtgoed, Anri Sala en iRI).

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten