Voor deze tandartsenpraktijk met verschillende kabinetten was de wens een esthetisch aangename en functionele witte vloer: “De verschillende kabinetten moesten akoestisch en thermisch onderbroken worden, in combinatie met vloerverwarming. Daarbij was de wens van de opdrachtgever een zuivere, witte vloer: daarom is het beton volledig in de massa (monolit) gestort met witte granulaten. Om te zorgen dat de vloer compatibel was voor de vloerverwarming gebruikten we de nodige additieven”, licht Steven Coquerelle toe.
Voor een zuivere witte vloer was de uitdaging om zo weinig mogelijk vreemde granulaten in de samenstelling te laten komen. Het witte granulaat werd daarom ook zorgvuldig geselecteerd: “Wij selecteren het granulaat volgens de wensen van de klant: daardoor komt het niet per sé van één groeve. Voor dit project lieten we bijvoorbeeld granulaat uit zowel Noorwegen als Frankrijk komen.”
Het granulaat legt echter een lange weg af alvorens het in het beton verwerkt wordt. Niet alleen de selectie, maar ook het vervoeren en verwerken vereist de grootste nauwkeurigheid: “Bij deze vloer was het heel belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan om contaminatie te vermijden. De vrachtwagens voor het transport moesten goed gereinigd worden en er moest opgelet worden dat er geen vreemd granulaat uit een andere silo werd meegenomen. Maar ook bij de betonleverancier, tijdens het scheppen en het assembleren, was er risico op contaminatie. Daarom werd de betoncentrale heel vroeg gereserveerd, zodat onze stort voor alle anderen kon uitgevoerd worden.”
Het resultaat is een afwerkingsgraad tot op de korrel 400, weet de heer Coquerelle nog te vertellen. Een echt precisiewerk! Het stortbeton kwam aanvankelijk 5 tot 6 millimeter hoger dan de ramen, en is dan geschuurd tot het gewenste resultaat bereikt was. Voor de krimp van dit type vloeren moesten ook technische zaagsnedes worden gemaakt. Nadien werden deze ingevoegd met elastisch materiaal, om krimp en uitzetting toe te staan.
De opdracht moest in de winter uitgevoerd worden. Een bijkomend risico, want beton kan bevriezen: “We zijn in december gestart met de voorbereidingen, in januari is het beton gestort, en in maart waren we klaar. Een riskante opdracht, maar het is gelukt!”
Maar met het plannen en plaatsen is het verhaal nog niet gedaan. EMB zorgde er ook voor dat de opdrachtgever goed op de hoogte is over de verzorging van zijn vloer: “Het is belangrijk dat je uitlegt hoe dit type vloer moet behandeld worden, want zo’n vloeren evolueren en verbeteren met de tijd en het goede onderhoud. Het beste is een zeep op basis van lijnzaadolie of een vlokkenzeep te gebruiken om de vloer te verzadigen, zodat er een patine over komt. Alleen zo krijg je een vloer die steeds mooier wordt.”
Krijg je toch vlekken of heb je zin in iets nieuws? Dan kan je je vloer polijsten tot wanneer je het gewenste resultaat bereikt hebt: van een matte naar een hoogglans afwerking. Een terrazzovloer mag dan misschien een investering zijn, maar het is wel bijzonder duurzaam.
Neem contact op met EMB voor meer informatie,
info@emb.be.