Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Publi-reportage | Transport & Logistics-beurs stelt debat op scherp: focus op elektrificatie of mentaliteitswijziging?

Nu de week van de mobiliteit zijn einde nadert, maken we de balans op. Waar ligt de toekomst van mobiliteit voor transport en logistiek? Wat zijn de grootste uitdagingen? En hoe kan een beurs daartoe bijdragen?

51651262401_2714989885_ok

Het moment nadert waarop Belgische bedrijven verplicht moeten overstappen naar volledig elektrische voertuigen. Afgelopen zomer werd de eerste shift doorgevoerd rond de fiscaliteit voor niet-emissieloze wagens en 1 januari 2026 geldt als de grote deadline voor de elektrificatie van alle bedrijfsvoertuigen. Maar is daarmee alles gezegd?

Vloot aanpassen of efficiënter bewegen?

Alex Van Breedam, CEO bij Tri-Vizor en deeltijds professor Global Supply Chain Management bij de Antwerp Management School, stelt namelijk dat een doorgedreven elektrificatie van de Belgische vloot onvoldoende zal zijn om de gewenste impact te maken. “We moeten meer nadenken over hoe we transport- en logistieke bewegingen kunnen verminderen als we echt een verschil willen maken,” zegt hij.

“Duurzaamheid is meer dan enkel emissievrij. We mogen ons niet verschuilen achter de nog niet mature technologie om transport emissievrij te maken. Om de leefbaarheid, en niet in het minst van de steden, te blijven garanderen, zal het aantal transportbewegingen drastisch moeten verminderen en dat zal meer door samenwerking dan door technologie moeten gebeuren. En die samenwerking, daar kunnen we nu al mee starten!”

Kansen geven aan oplossingen

Tijdens Transport & Logistics gaan experts in debat over de pijnpunten van vandaag. Naast Van Breedam komen eveneens grote bedrijven als bpost en Port of Antwerp-Bruges een woordje
meespreken over de mobiliteit van de toekomst. Een topic dat dringend moet worden uitgebreid naar de logistieke sector, meent Van Breedam: “Mobiliteitsplannen zijn vaak beperkt tot personenverkeer. De transportsector moet veel nadrukkelijker worden meegenomen in de gesprekken. Zij zijn degenen die de voorbije jaren zorgden voor een grotere filedruk, maar zij zijn eveneens de spelers die kunnen bijdragen aan de vermindering daarvan. Geef hen een nadrukkelijke plek aan tafel.”

“E-commerce is nog steeds booming,” zegt Nadine Francus, Group Event Director bij organisator Easyfairs. “Het speelt een bepalende rol in de verkeersdruk op alle grote verkeersassen van het land – het is dus niet meer dan logisch dat dit topic een centrale rol krijgt op Transport & Logistics.
Daarnaast kijken we eveneens naar de rol van industriële gebouwen in het verhaal: kunnen we supply chains efficiënter gaan invullen als we de gebouwen ook duurzamer inrichten? Het antwoord is, weinig verrassend, ‘ja’!”

Transport & Logistics

De beurs vindt plaats op 17, 18 en 19 oktober 2023 in Antwerp Expo. Naast verschillende conferenties en lezingen krijgen bezoekers er de kans om mee op zoek te gaan naar de antwoorden op hun logistieke vragen, onder meer rond duurzame mobiliteit. Bekijk het volledige programma hier.

Kom je graag langs om te spreken met enkele toonaangevende stemmen, aarzel dan niet om contact op te nemen op jens@onuitwisbaarproducties.be.
 
Contactgegevens
Jens De Wit
Mail: jens@onuitwisbaarproducties.be
Tel: +32 494 58 53 79

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten