Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Unieke BIM-toepassing bij Xella

De bouwwereld verandert razendsnel en de digitalisering is niet meer te stoppen. Xella anticipeert al geruime tijd op deze ontwikkelingen en pionierde reeds vijf jaar geleden met Building Information Modelling (BIM).

xella
Sjoerd de Jonge

Het intens uittesten van BIM in samenwerking met verschillende aannemers en architecten, zowel in binnen-als buitenland, resulteerde in de creatie van Model X, een Xella customized toepassing van BIM. Bezoekers van Batibouw kunnen kennismaken met de voordelen van Model X op de stand van Xella in Paleis 5.

BIM en dus ook Model X van Xella is een virtuele aanpak van projecten voor het eigenlijke bouwen. Alle informatie over de realisatie en het beheer van een gebouw worden in virtuele modellen verzameld en getoetst. Alle bouwpartijen kunnen informatie aan de modellen toevoegen en bewerken. Voorlopig gaat het vooral nog om bouwtechnische informatie; in een latere fase wellicht ook om financiële en logistieke informatie. Al deze informatie wordt vertaald naar een driedimensionaal beeld van het project, een digitale maquette. Hoe meer informatie, des te gedetailleerder het virtuele gebouw en hoe efficiënter het daadwerkelijke bouwproces.

De kracht van BIM is dat extra informatie aan het 3D-model wordt toegevoegd. Dat maakt het mogelijk om al tijdens de ontwerpfase mogelijke problemen op te sporen (clashes), de bouwwerf correct te plannen, materialen te bestellen en zelfs de bouwkosten te beheersen. BIM biedt vele voordelen voor architecten, aannemers en opdrachtgevers. Samengevat kan men dankzij BIM een project foutloos, efficiënt en rendabel realiseren. De methodiek is niet alleen interessant voor residentiële projectbouw maar ook voor de bouw of renovatie van particuliere woningen en allerhande utililiteitsprojecten.

Ook voor de opdrachtgever biedt het gebruik van BIM alleen maar voordelen. Het ontwerpteam kan hem in 3D door zijn project loodsen, wat het beter begrijpbaar maakt. Bij renovaties of restauraties kan heel duidelijk getoond worden waar wijzigingen worden doorgevoerd. Het feit dat BIM de faalkosten beperkt vertaalt zich op een positieve manier in zijn portemonnee. En na het bouwproject is het BIM-model een ideaal vertrekpunt voor het onderhoudsbeheer. Meer nog, BIM is de basis van de verdere levenscyclus van een gebouw: van onderhoud tot, op lange termijn, renovatie of sloop of recycling ervan.

Xella werkt al jaren met BIM en biedt alle producten aan via een online open bibliotheek. De verschillende bouwoplossingen kunnen eenvoudig en snel in elk BIM-project geïntegreerd worden. Xella stelde een BIM-coördinator aan om de projecten van bij aanvang te begeleiden. De komende jaren zal Xella blijven investeren in BIM en in de digitalisering van de ontwerp- en uitvoeringsfase van een bouwproject.

“BIM creëert tal van mogelijkheden op gebied van digitalisering. In de uitvoeringsfase zien we een trend van augmented- en mixed reality op de werf. Xella pioniert hierin door nu al de gerobotiseerde fabricage door te trekken tot op de bouwwerf. In de ontwerpfase voorspelt men een switch van 3D naar 5D-ontwerpen en een bredere toepassing van virtual reality” , aldus Michael Van Tendeloo, projectleider BIM & Digitization bij Xella.

Xella, Paleis 5

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten