Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Vakbeurs ISH toont alle tools voor de energieomslag

Als we in Europa iets willen doen aan de klimaatopwarming, dan staan gebouwen en met name verwarming, koeling, ventilatie en sanitair in de vuurlinie. Op de vakbeurs ISH in Frankfurt tonen duizenden exposanten hun oplossingen voor de energie-omslag.

Vakbeurs ISH
Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Petra Welzel

Trends

Een aantal trends zijn duidelijk aan de vooravond van de ISH. Wijkverwarming wint aan belang, maar men mag die rol ook niet overwaarderen. Brandstofcellen worden - opnieuw - als energiebron voor de toekomst beschouwd. Voorts zijn hybride-verwarmingssystemen in opmars en worden steeds meer bewoners en gebouwenbeheerders zich bewust van het belang van een goede ventilatie. De koopkracht van de inwoners zal op termijn niet dalen door ze te laten investeren in de energieomslag.

Kleur

De echte bedreiging voor het succes van de energieomslag is het gebrek aan geschoolde technici voor de steeds complexere installaties. Daarop reageren de producenten met installaties die steeds vaker gewoon stekkerklaar zijn en waarbij het inregelen automatisch verloopt. Ook voor het onderhoud zijn binnenkort minder werknemers nodig. De doorgedreven connectiviteit zorgt ervoor dat problemen worden opgespoord nog vóór ze echt voor problemen zorgen en als er toch storingen zijn kunnen onderhoudstechnici straks vanop afstand ingrijpen. Voor het sanitair ten slotte is er bovenop het uitdiepen van de duurzaamheid van de installaties nog de terugkeer van de trendkleuren, nadat we vele jaren na elkaar vooral wit als hoofdkleur hadden.

In de energieomslag moet nog een lange weg afgelegd worden. “Verwarming verbruikt meer energie dan het verkeer. In Duitsland zijn ruim een kwart van de verwarmingsketels 27 tot 28 jaar oud. Die situatie is grofweg te vergelijken met die in België”, stelt Andreas Lübcke, general director van het Bundesverband der Deutschen Heizungsindustrie.

België

ISH verzamelt afgerond 2.500 exposanten inzake sanitair en verwarming in Frankfurt. De tentoonstellingsoppervlakte bedraagt liefst 261.300 m² (ruim twee keer de oppervlakte van Batibouw in Brussel) en de organisatoren verwachten zowat 200.000 bezoekers uit de hele wereld. Ook uit België zakken steevast grote groepen geïnteresseerden af naar de ISH. In de top 10 van buitenlandse (niet-Duitse) bezoekers staat België op plaats acht gerangschikt.

De ISH ondergaat enkele kleine veranderingen ten opozichte van de vorige edities. Deze vakbeurs opent de deuren van maandag 11 maart tot vrijdag 15 maart. Er is dus geen zaterdag meer om de ISH te bezoeken.  Voorts heeft de ISH alles wat je van een moderne vakbeurs mag verwachten: een interessant randprogramma (met veel aandacht voor BIM), vlotte onlineregistratie, apps die je volgens je persoonlijke voorkeuren over de beursvloer helpen navigeren, …

Wie de ISH wil bezoeken, begint misschien best op www.messefrankfurt.be of op
https://ish.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten