Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Van AI tot robotica: Pascal Simoens bespreekt mogelijkheden voor de bouw

Het evenement NextGen Build, georganiseerd door Bouwkroniek/Batichronique, belooft een boeiende en inspirerende bijeenkomst te worden voor professionals uit de bouw- en installatiesector. Tijdens deze conferentie worden diverse thema's belicht die cruciaal zijn voor de toekomst van de sector. Een van de sprekers, Pascal Simoens, architect en data scientist, zal ingaan op de mogelijkheden van AI en robotica in de bouwsector.

BKBC - 2024-08-28T091216.359
NextGen Build

Vandaag de dag maakt kunstmatige intelligentie (AI) al deel uit van veel beroepen binnen de bouwsector. Deze IT-(r)evolutie heeft onze manier van werken in minder dan twee jaar tijd drastisch veranderd. Tegelijkertijd, en al veel langer, wordt robotica ingezet in verschillende bouwsectoren, zoals prefabricage, houtbouw, en meer.

Experimentele fase

Na enkele "Proof of Concept"-projecten op het gebied van robotische productie in stedelijke omgevingen of in architectuur, zoals het Ceramic House (Studio RAP, Amsterdam, 2022), het Print Canal House (Dus Architects, Amsterdam, in uitvoering) of de brug over een klein kanaal in Amsterdam, ontworpen door Joris Laarman (gebouwd door MX3D Robotics, 2021), moeten we constateren dat dit bouwproces nog steeds experimenteel is binnen de context van architectonisch ontwerp. Toch heeft robotica, zoals blijkt uit de auto-industrie, aangetoond dat het talloze mogelijkheden biedt, niet alleen geoptimaliseerd, maar ook steeds duurzamer.

Koolstofvoetafdruk verkleinen

Tegelijkertijd staat iedereen, van onderzoekers tot bouwers, vandaag voor de vraag: "Hoe kunnen we de koolstofvoetafdruk van gebouwen verminderen?" Hoewel deze vraag een doos van Pandora is, kan zij toch worden gemeten door de entropie van de twee sleutelmomenten in het bouwproces: het ontwerp en de uitvoering.

Tijdens NextGen Build willen we bruggen te slaan tussen twee werelden die nog vaak ver van elkaar verwijderd zijn: ontwerp en robotica. We kiezen hierbij bewust voor een pad dat haaks staat op de industrialisatie van architectuur. Wat als robotica een van de fundamentele elementen zou kunnen zijn voor een hernieuwde benadering van creativiteit, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor rationele, duurzame en kosteneffectieve bouwmethoden? We hebben een droom!


PRAKTISCH

Donderdag 28 november 2024

Sheraton Brussels Airport Hotel

Brussels National Airport

Schrijf je in!


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten