Vierde editie van de belgian construction awards (#bca) De erkenning van bouwtalent en grensverleggende inspanningen
Er is in ons land geen enkele werf waar op 7 december zoveel bouwpersoneel verzamelde dan in Château du Lac in Genval. Er vielen weliswaar geen overalls en veiligheidsschoenen te bespeuren maar des te meer feestelijke avondkledij en blinkende pumps voor de vierde editie van de Belgian Construction Awards (#BCA). Emma Callens werd er uitgeroepen tot Bouwvrouw en Niels Laenen tot Bouwman van 2023. Hélène de Troostembergh wil als Young Construction Professional 2023 een lans breken voor meer vrouw in de bouw. In hun zog werden zeven andere prijzen uitgereikt aan mensen, teams en producten die het voorbije jaar in de sector grenzen hebben verlegd.
November is traditioneel de maand waarin academici en bouwprofessionals in de kantoren van Bouwkroniek/La Chronique als juryleden aanschuiven om zich te buigen over de kandidaturen voor de zes BCA-categorieën. “Een project of product indienen voor competitie is voor bouwbedrijven een ideale manier om vakmanschap en creativiteit in de kijker te zetten”, zei gedelegeerd bestuurder Niko Demeester van Embuild, die zelf ook deel uitmaakte van enkele jury’s. “Voor vakgenoten is het een uitgelezen kans om grensverleggende inspanningen te honoreren.”
Fastest Grower
Het overleg ging steevast gepaard met pittige discussies en grondige overwegingen. Ook nu weer hebben we moeten vaststellen dat talent en uitmuntendheid zich niet graag laten beperken door de schotten van disciplines maar veeleer de neiging hebben om ook buiten de grenzen te kleuren. “De verschillende jury’s zijn er hoe dan ook in geslaagd om uit de kandidaten pareltjes van winnaars te selecteren, die de sector in het nieuwe jaar zullen inspireren”, aldus Christophe De Boeck, managing director Benelux van EBP, het moederbedrijf van organisator Bouwkroniek, die vervolgens de aanwezige vertegenwoordigers van Willy Naessens Group in de spots liet zetten omdat hun bedrijf een dag eerder tot Onderneming van het Jaar werd gekroond. In de BCA-categorie Fastest Grower pakken ze dit jaar het zilver. Het goud ging immers naar Deme Infra, dat op basis van de gegevens van Trends Business Information, de grootste groei heeft gekend in termen van omzet, personeel en winstgevendheid.
Climate Future Solution award: Pirrouet van Vandersanden Steenfabrieken
De award is een waardering voor duurzame, innovatieve strategieën en praktijken die de bouwsector wendbaar en veerkrachtig maken zijn tegen klimaatverandering. Uit veertien inzendingen koos de jury voor de Pirrouet CO2-negatieve gevelsteen van Vandersanden Steenfabrieken. De stenen harden uit door middel van CO2 en ze worden CO2-neutraal geproduceerd met grondstoffen die tot 80% afkomstig zijn uit reststromen van de staalindustrie.
Climate Future Project award: Revive met Minerve
Het bouwproject dat dit jaar het aanzienlijkste ecologisch verschil maakte, door zijn innovatieve en duurzame ontwerp en zijn vermogen om zich aan te passen aan de klimaatverandering, is Minerve van Revive. Het vastgoedproject in Mortsel won de prijs voor negen andere kandidaten. Een eyeopener vond de jury. “Omwille van de toonaangevende manier waarop brownfieldontwikkelaar Revive de site midden in de stad heeft opgewaardeerd en een nieuwe bestemming gaf. Tegelijk werd intensief aandacht besteed voor alle aspecten van duurzaamheid”, aldus juryvoorzitter Hervé Camerlynck, ceo van Febelcem.
Smart Innovation: SBE met Digital Twin van viaduct Vilvoorde
Deze award honoreert de integratie van geavanceerde technologieën zoals Artificial Intelligence, machine learning, the Internet of Things, robotica, gegevensanalyse en automatisering om intelligente systemen, producten en diensten te creëren voor gebruik in de bouwsector.
Uit zeven indieners koos de jury voor de digital twin van het Viaduct van Vilvoorde. De jury prees de manier waarop SBE “als lokaal project, de toepassing uit het bouwkundig labo haalde om de toestand van het viaduct, op basis van allerhande data, continu te kunnen opvolgen. Met een kwalitatieve en duurzame levensverlenging als doel.”
Belgian BIM award: Royerssluis - Rinkoniên Rechteroever
Deze prijs wordt toegekend aan een Belgisch privaat of publiek bouwproject dat voltooid werd met behulp van BIM. De jury koos uit zeven kandidaten voor de afbraak en de wederopbouw van de Royerssluis op Rechteroever in Antwerpen. “Een complex en goed gedocumenteerd BIM-project, waarmee de tijdelijke maatschappij Rinkoniên alle problemen vooraf netjes in kaart bracht”, aldus juryvoorzitter Ben De Swaef van Autodesk.
Architecture award: Cuypers & Q Architecten voor Kindercampus Theodoor
Ook dit is een nieuwe BCA-award. De prijs zet design en architecturale innovatie in het voetlicht. Het is een erkenning voor het project dat het meeste blijk geeft van creativiteit, esthetische kwaliteit, functionaliteit, respect voor het milieu en inspeelt op de behoeften van gebruikers.
Uit 21 kandidaturen werd het nieuwe gebouw op de VUB-campus in Jette verkozen van Cuypers & Q Architecten. Kindercampus Theodoor is een plek waar kinderen centraal staan; in een crèche, kleuterklassen en sociale diensten zoals Huis van het Kind, scouts en CAW. De maximale flexibiliteit, de torenhoge ambitie op vlak van duurzaamheid, de prachtige integratie in de omgeving en het breed gebruik ervan, gaven naar verluidt de doorslag.
Young Construction Professional 2023 - Hélène de Troostembergh
Ongeveer 6.000 mensen brachten dit jaar hun stem uit op de shortlist die de mediajury had bekendgemaakt voor de drie laatste prijzen. Ze belonen respectievelijk Young Construction Professional, de Bouwvrouw en de Bouwman van 2023.
Met de Award voor Jonge Bouwpersoonlijkheid willen Bouwkroniek en Batichronique een jonge professional van 35 jaar of jonger in de bloemen zetten, die in zijn of haar rol als aanstekelijk voorbeeld en bron van inspiratie heeft gediend.
De keuze viel op Hélène de Troostembergh die een passie heeft voor duurzame ontwikkeling. Ze startte met die drijfveer in 2018 met BuildUp, een bouwbedrijf dat maximaal inzet op modulair en offsitebouwen. “Ik ben ongelooflijk blij dat de inspanningen van mijn team, om het zwaartepunt van de bouwactiviteiten naar de fabriek te verplaatsen, met mijn award naar waarde worden geschat”, zei ze achteraf. “De bouwsector heeft nood aan een transformatie van traditionele processen via een disruptieve manier van bouwen en energetisch renoveren.” Haar boodschap slaat aan want vijf jaar na oprichting is Buildup actief in zes Europese landen.
Bouwman van 2023 - Niels Laenen
Het publiek kon ook zijn stem uitbrengen om te bepalen wie de titel van Bouwvrouw en Bouwman van het jaar zou erven van respectievelijk Catherine Vangilbergen en Jan Vrijs. De jury selecteerde uit een lange lijst van voorgedragen kandidaten telkens drie mensen die zich in de bouwwereld laten opvallen door hun kennis, charisma en toekomstvisie en daardoor bijdragen aan het bevorderen van een positief beeld van de bouwsector.
Niels Laenen (29) kreeg vervolgens bij de mannen het meeste publiekstemmen achter zijn naam en mag zich bijgevolg een jaar lang Bouwman van het jaar noemen. In nauwelijks vijf jaar tijd groeide zijn bedrijf 4Best uit tot een team van vijftien mensen die dagelijks in de weer zijn met het verwijderen van asbest, zowel op de particuliere markt als voor bedrijven in de overheidssector. Zo nam 4Best onder andere de sanering van het Koninklijk Paleis, het Belfort in Gent en de gevangenis van Antwerpen op zich. Als ondernemer en als mens draagt Niels enkele waarden hoog in het vaandel: veiligheid, innovatie en dankbaarheid. “Met zo een zware concurrentie had ik nooit gedacht dat ik hier vandaag met het goud naar huis zou gaan”, aldus Niels. “Ik zie dit niet in de eerste plek als een erkenning voor mezelf maar voor heel ons team.”
Bouwvrouw van 2023 - Emma Callens
Emma Callens kreeg de handen massaal op elkaar als Bouwvrouw. Met haar 28 lentes was ze de jongste genomineerde. Haar levensmotto “het gras is altijd groener op een dak” rolde niet toevallig over haar tong. “Via het tuinaannemersbedrijf van mijn vader leerde ik al vroeg de meerwaarde van daktuinen kennen”, zei ze na een vreugdesprong. “Hij gaf mij ook de typische West-Vlaamse ondernemersspirit door.” Emma begon in 2018 met haar eigen bedrijf EMC Greenroofs in Aalter en wil er een kenniscentrum op vlak van groendaken en daktuinen van maken. De resultaten uit onderzoeken en tests wil ze verspreiden onder architecten, studiebureaus en universiteiten. “Ik ben zo gelukkig met die prijs. Ik ga de titel een heel jaar lang met trots dragen en ik denk dat ik de glimlach de komende dagen niet van mijn gezicht krijg.”
Ze voegde er nog aan toe dat ze overweegt om haar award ergens een ereplaats te geven ... op een groendak.