Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Winnaars Gouden Baksteen 2023

Het is intussen een traditie dat de Waagnatie in Antwerpen begin februari het decor vormt van de uitreiking van de Gouden Baksteen. Dat dit initiatief van de Bouwunie erg in de smaak valt, was ook dit jaar erg duidelijk. Meer dan zeshonderd mensen uit de bouwsector waren present en toonden met veel enthousiasme hun symathie voor de winnaars. Iedereen vond het opnieuw een geslaagde avond die doet uitkijken naar de volgende editie.

GoudenBaksteen2023_alle_Winnaars
Bouwunie

Met Ruben Van Gucht en Eline De Munck als dynamische hosts was de toon van een markante avond meteen gezet. Gedelegeerd Bestuurder Jean-Pierre Waeytens gaf de aftrap met een pleidooi om bouwen te stimuleren om zo de economie terug uit het dal te halen. Hij was ook erg trots op het grote succes van de Gouden Baksteen en niet zonder reden: maar liefst 10.000 mensen hebben dit jaar hun stem uitgebracht. Vervolgens nam voorzitter Koen Kempeneers het woord. In zijn speech wees hij de huidige overheid met de vinger. Het was  duidelijk dat Bouwunie vooral geen fan van de automatische loonindexering is. Volgens de voorzitter is dit de druppel die het zwembad van de aannemers momenteel doet overlopen:  in januari hebben al 158 bouwbedrijven de handdoek in de ring gegooid, wat 23% meer is dan vorig jaar in dezelfde periode. Vandaar dat hij een oproep deed om de spelregels te veranderen en de problematiek structureel aan te pakken. 

Nieuwe categorie

Dan kwam het moment waar iedereen op zat te wachten: de effectieve uitreiking van de awards. Er werd gestart met een gloednieuwe categorie, namelijk de ‘Belofte van het Jaar’. Het was Confistruct uit Dendermonde die deze Baksteen in ontvangst mocht nemen. Mathias De Rijck startte het bedrijf op zijn 24ste samen met zijn broer Kevin en vriend Lee. Drie jaar later draait de Oost-Vlaamse specialist in totaalafwerking van kantoren en commerciële ruimtes op een team van tien mensen man. In 2022 verdrievoudigde de omzet naar meer dan tien miljoen euro, en dit in een jaar waarin de effecten van Covid-19 nog nasluimerden en de bouwmateriaalprijzen sterk stegen.

Twee awards in een klap
Het Kempense Pglas kaapte maar liefst twee Bakstenen weg. Deze specialist in interieurglas en outdoor glasprojecten werd immers uitgeroepen tot zowel Werkgever als Digitale Onderneming van het Jaar. Voor Ruth Renders en echtgenoot Peter van Bouwel is hun veertienkoppige ploeg de voornaamste dragende pijler van het bedrijf. “Wat je goed kan, doe je ook goed én graag”, luidt het credo. Naast een open communicatie en de wekelijkse vrijdagavondborrel, geven de zaakvoerders elke medewerker een eigen verantwoordelijkheid (naast hun basistaken), en dit gebaseerd op zijn/haar talent. Daarnaast krijgt iedereen heel wat opleidingsmogelijkheden en doorlopen nieuwe collega’s een  inloopprogramma op maat met een mentor. Verder wordt constant onderzocht welke  digitale structuren de onderneming kunnen versterken, en dit zowel intern als extern naar de klanten en toeleveranciers toe. Zo investeerde de glasspecialist in maatapplicaties die het werkingsproces voor een groot deel automatiseren.

Ruth Renders van Pglas nam twee bakstenen mee naar huis: Werkgever én Digitale Onderneming van het jaar

GoudenBaksteen2023_Pglas
Bouwunie

Duurzaam met vastgoed
Steen Vastgoed mag dit jaar de titel van Duurzame Onderneming dragen. Het bedrijf uit Kapellen, met Laurens Van Wellen aan het roer, bouwt appartementen en woningen die op duurzaamheidsvlak beter scoren dat de opgelegde energienorm. De projecten halen intussen een energiepeil van E20 dankzij de toepassing van warmtepompen, driedubbele beglazing en extra zonnepanelen. De onderneming onderzoekt echter ook energiezuinige bouwtechnieken, zoals houtbouw, BREEAM, circulair bouwen…. Tevens stimuleert het nieuwe mobiliteitsvormen met oplaadpunten voor elektrische wagens, meer fietsenstallingen en deelwagens. Ook bedrijfsintern hijst Steen Vastgoed de groene vlag. Werknemers werken zoveel mogelijk digitaal, nieuwe bedrijfswagens zijn elektrisch en het bedrijf is gehuisvest in een modern gebouw met warmtepomp, zonnepanelen en regenwaterrecuperatie. 

Steen Vastgoed mag dit jaar de titel van Duurzame Onderneming dragen

GoudenBaksteen2023_SteenVastgoed
Bouwunie

Bekroonde restauratie
Gielen & Gielen kregen dan weer de award voor Project van het Jaar voor ‘The Farm Kesselt’. Deze hoeve werd omgevormd tot dertien eengezinswoningen met private en onderhoudsvriendelijke buitenruimtes. Het bedrijf combineerde daarbij authentieke elementen met hedendaags comfort. Bovendien heeft het project door de bestaande dikke muren en de bewuste keuzes in materialen een energiezuinig en duurzaam karakter. 


GoudenBaksteen2023_Gielen_en_Gielen
Gernaux Gielen en presentatrice Eline De Munck © Bouwunie

En de Gouden Baksteen...

Tenslotte was het de beurt aan de echte Gouden Baksteen. Deze award wordt uitgereikt aan de persoon, instelling of organisatie die zich het voorbije jaar onderscheidde door zijn/haar inzet voor de bouwsector. De keuze van de jury viel op Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele omwille van zijn initiatieven als de MijnVerbouwLening, MijnVerbouwPremie en de sloop- en heropbouwpremie. Ook zijn  inspanningen voor meer betaalbare en sociale woningen met hulp van de private sector, én zijn streven naar een efficiënter en energiezuiniger sociaal woninglandschap, een begroting op orde en stipte B2G-betalingen speelden een belangrijke rol in de beslissing van de jury.

Party time!

In elk geval was het daarna tijd voor feest. En dit werd op gang getrokken door niemand minder dan Metejoor. Een uur lang zong hij de pannen van het dak, wat in een danspartij van talrijke aanwezigen uitmondde. Daarna was het tijd voor een hapje en drankje... en natuurlijk heel wat netwerking. Een gemiste kans voor wie er niet bij was!

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten