Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

“Zakendoen met de overheid wordt steeds interessanter”

Wie zaken wil doen met de overheid kreeg de voorbije maanden de kans om zijn expertise te boosten en de meest recente ontwikkelingen bij te benen tijdens drie evenementen van EBP. Na de National Tender Day in oktober, was Sheraton Brussels Airport Hotel vorige maand the place to be voor Healthcare Tender Day, voor wie geïnteresseerd is in openbare opdrachten in de gezondheidszorg. “Zakendoen met de overheid wordt steeds interessanter”, weet ceo Christophe De Boeck. De laureaten van de Publica Awards, de prijzen voor de beste overheidsprojecten, weten er alles over.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-18T114019.483
Michael Meers

De 560 deelnemers aan National Tender Day kregen op één dag een overzicht van alles wat actueel is op het gebied van overheidsopdrachten in België. Meer dan 40 sprekers wezen de vertegenwoordigers van aanbestedende overheden erop dat niets hen nog in de weg staat om ook kleine ondernemers aan te spreken. “Die bleven in het verleden al te vaak onder de radar”, zei David Clarinval, vice-eersteminister en minister van middenstand, zelfstandigen en kmo’s in zijn toespraak. Het actieplan om het kleine ondernemingen gemakkelijker te maken om producten en diensten aan te bieden moet die trend keren. De lancering van het nieuwe e-Procurement platform van FOD BOSA geeft hen daar alle kansen toe. Met tools om zich voor te stellen, in dialoog te gaan en verduidelijking te vragen bijvoorbeeld. 

Ontwerp zonder titel - 2023-12-18T114036.122
Michael Meers

De Healthcare Tender Day, op donderdag 16 november, ging vervolgens dieper in op thema’s waar specifiek opdrachtgevers en leveranciers in de gezondheidszorg van wakker liggen. Over de recente wetgeving en jurisprudentie, de prijszetting en innovatie. Hoe kan artificiële intelligentie je bijvoorbeeld helpen om opdrachten uit te schrijven waar enkel de beste leveranciers een antwoord op hebben of biedingen te doen waartegen je concurrenten niets kunnen inbrengen?

Ontwerp zonder titel - 2023-12-18T114100.184
Michael Meers

De laureaten van de Publica Awards 2023 hadden de tips en tricks over AI echter niet nodig om met hun projecten in de kijker te lopen. Tijdens de gala-avond werden de beste overheidsprojecten in zes categorieën beloond:

Categorie ‘Climate Responsibility’: 

  • Vakjury: het duurzaam stadhuis van Roeselare, het meest duurzame van Vlaanderen.
  • Publieksjury: de elektrische veerboot van DAB Vloot, voor de veerdienst in Nieuwpoort.

Categorie ‘Heritage & Architecture’:

  • Vakjury: het restauratie- en renovatieproject van het historische Wintercircus in Gent tot een openbaar plein, omringd door ruimten gewijd aan cultuur en innovatie.
  • Publieksjury: het Maçonnerie-gebouw in Charleroi van IGRETEC: de nieuwe universiteitscampus van Charleroi in een historische site.

Categorie ‘Security & Safety’:  

  • Vakjury: het Spear warning project van het Centrum voor cybersecurity: een actieve manier (ACP) om de internetgebruikers persoonlijk te contacteren is via e-mail, brief of telefoon en hen te informeren over een effectief bestaand internetgevaar.
  • Publieksprijs: ’s werelds grootste en modernste VR-trainingsruimte, van politiezone Antwerpen.

Categorie ‘Society & Wellbeing’:

  • Vakjury: Changing Places en de planché De Panne van het lokaal bestuur De Panne: een plek om mensen met een beperking meer en beter te ondersteunen in een toegankelijke strand- en zeebeleving.
  • Publieksjury: nieuwbouw De Valier van Havinet vzw/site De Valier: zorggebouw voor volwassenen met een beperking.

Categorie ‘Technology’: 

  • Vakjury: de Datawijzer van de Vlaamse Onderwijsinspectie: een online en interactief instrument dat data, gerelateerd aan onderwijskwaliteit visualiseert.
  • Publieksjury: e-Procurement van Tobania: de vervanging van het e-Procurement platform door een nieuw, verbeterd platform.

Category ‘Urban Development & Infrastructure & Mobility’:

  • Vakjury: Novacity I van Citydev. Brussels: drie gebouwen met ateliers voor kmo’s, koopappartementen voor gezinnen met een middeninkomen, appartementen voor de bewoners van de ateliers, bedrijfsruimten, showrooms, kantoren en openbare ruimten die een sociale mix ondersteunen.
  • Publieksjury: ZNA Cadix van ZNA: het grootste ziekenhuis binnen de Antwerpse Ring.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-18T114121.506
Michael Meers
Ontwerp zonder titel - 2023-12-18T114140.951
Michael Meers
Ontwerp zonder titel - 2023-12-18T114159.788
Michael Meers
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten