Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Aangepaste vastgoedmakelaarswet goedgekeurd

Het federaal parlement keurde het wetsontwerp goed tot wijziging van de Vastgoedmakelaarswet. Er zal onder andere strenger worden op toegezien dat wie een schorsing of schrapping opliep, het beroep niet meer uitoefent, ook niet als bediende.

Ontwerp zonder titel (6)
Adobe Stock

“Op die manier wordt voorkomen dat wie geschrapt of geschorst is nog makelaarswerkzaamheden verricht onder toezicht van een zelfstandige die eigenlijk als stroman fungeert”, aldus Olivier Morobé, ondervoorzitter van het BIV. “Deze nieuwe bepaling is er gekomen om niet alleen de consument beter beschermen, ze moet ook oneerlijke concurrentie tegengaan.”

Uitbreiding van de toegang tot het beroep

Wie vastgoedmakelaar wil worden, moest tot nu toe minimaal over een bachelordiploma beschikken of een ondernemersopleiding tot vastgoedmakelaar gevolgd hebben. Voortaan kunnen ook andere personen als vastgoedmakelaar worden erkend. “Voorwaarde is wel dat ze moeten kunnen aantonen dat ze een relevante, recente, voltijdse beroepservaring van zes jaar hebben als bediende in een vastgoedkantoor, of dat ze een ander intellectueel dienstverlenend beroep uitoefenen. Ze hoeven geen stage te lopen en kunnen, zodra ze de bekwaamheidsproef met succes hebben afgelegd, toegang krijgen tot het beroep. Voor wie relevante beroepservaring kan voorleggen, valt ook de diplomavereiste weg. Het is de Uitvoerende Kamer van het BIV die geval per geval zal beoordelen.”

Elke vastgoedmakelaar moet jaarlijks minimum tien uur vorming volgen. Voor wie zowel bemiddeling als beheer doet, is dat minimum 20 uur.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten