Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Aantal woonkredieten op laagste peil in twintig jaar

De Beroepsvereniging van het Krediet meldt een forse daling van het aantal woonkredieten. Het laagste aantal in bijna twintig jaar. In de eerste drie kwartalen van 2023 werden 35.110 bouwvergunningen aangevraagd voor nieuwbouwwoningen. Dat is 10% minder dan vorig jaar.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T083802.933
Adobe Stock

Volgens Embuild Vlaanderen dient de Vlaamse regering in te grijpen, want de woningmarkt in Vlaanderen staat onder druk als gevolg van o.a. de hoge bouwgrondprijzen en de stijgende rente. Bovendien zorgen de hoge vastgoedprijzen ervoor dat banken heel wat eigen middelen vragen aan kandidaat-kopers. Die drempel is te hoog voor heel wat gezinnen. Wie vorig jaar voldoende spaargeld had om te kopen, komt vandaag mogelijk te kort. Zo dreigt een vicieuze cirkel waarin potentiële eigenaars telkens opnieuw onvoldoende spaargeld hebben om eigenaar te worden.

We zien vandaag al een vertraging van de nieuwbouwactiviteit. Uit een recente enquête van VOKA blijkt dat er voor 2023 een achteruitgang van de economische activiteit verwacht wordt van maar liefst acht procent.

Volgens Embuild Vlaanderen kan een ‘waarborg eigen middelen’ de oplossing bieden voor kandidaat-bouwers die wel voldoende inkomen hebben maar onvoldoende eigen spaargeld. Een waarborg van de Vlaamse overheid kan ervoor zorgen dat ze toch een banklening kunnen krijgen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten