Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Aanvragen nieuwbouw in grote steden stegen met 3%

Embuild Vlaanderen berekende dat de stijging van het aantal bouwaanvragen in de grote steden volledig te wijten is aan het hoge aantal aanvragen voor de bouw van flats. Het aandeel flats in de grote steden was in 2023 net iets meer dan 81%. Hoewel het aantal vergunningsaanvragen voor huizen daalde met 14%, werd dit meer dan gecompenseerd door een stijging van de vergunningsaanvragen voor flats met 8%.

BKBC - 2024-04-22T105212.134
Adobe Stock

Niet elke bouwaanvraag wordt goedgekeurd. In de afgelopen vijf jaar werd 58% van de aanvragen goedgekeurd. Het valt op dat een weigering niet de voornaamste reden is waarom een vergunningsaanvraag niet tot een vergunning leidt. In slechts 11% van de gevallen is er sprake van een weigering. In 14% van de gevallen trekt de indiener de vergunning zelf in en in 11% is de vergunning onvolledig. Na het verkrijgen van een vergunning heeft de aanvrager twee jaar tijd om de werken te starten.

In de grote steden wordt slechts 52% van de vergunningsaanvragen goedgekeurd. In de landelijke gemeenten is het goedkeuringspercentage het hoogst (65%). Het verschil wordt voornamelijk veroorzaakt doordat in de grote steden 16% van de aanvragen onvolledig of onontvankelijk zijn, in tegenstelling tot 6% in de landelijke gemeenten.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten