Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Anticipeer bij het verbeteren van de energieprestatie van mede-eigendom

Een slecht beheerde mede-eigendom maakt het onmogelijk om een beslissing te nemen over renovatiewerkzaamheden. Het is essentieel om zo snel mogelijk te controleren of de mede-eigendom in orde is, vindt Homegrade. Dit voorkomt tijdverlies wanneer het moment daar is.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-11T145843.856
Adobe Stock

Om de energieprestaties van de verschillende woningen te verbeteren, zijn vaak werken nodig aan de gemeenschappelijke delen of de gebouwschil nodig. Hoe sneller ze worden uitgevoerd, hoe sneller ze tot besparingen leiden. Om de inwoners van Brussel aan te zetten tot renovatie, heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daarom de RENOLUTION-premies voor mede-eigendommen ingevoerd. Voor werkzaamheden aan de gemeenschappelijke delen hoeven mede-eigendommen daardoor slechts één aanvraag in te dienen via de vereniging van mede-eigenaars, vertegenwoordigd door de syndicus.   

Een slecht beheerde mede-eigendom maakt het echter onmogelijk om een beslissing te nemen over renovatiewerkzaamheden. Het is dus essentieel om te controleren of er bijvoorbeeld een syndicus werd aangeduid die bij de KBO geregistreerd is? En wordt er jaarlijks een algemene vergadering georganiseerd. Worden de notulen daarvan opgesteld? 

Consultantbedrijf Homegrade adviseert om, vooraleer er werken uitgevoerd worden, ook de basisakte te herlezen om een duidelijk idee te krijgen van wat tot de gemeenschappelijke of tot de privatieve ruimten behoort. Daarna kan je best een algemene analyse van het gebouw uitvoeren en de prioriteiten van de werkzaamheden aan de gemeenschappelijke delen op te stellen voor de komende 5 tot 10 jaar. De werken die voor de onmiddellijke toekomst gepland zijn, zijn niet altijd het voordeligst voor alle privatieve kavels. Een langetermijnplanning zorgt voor de algehele verbetering van het gebouw en het voorkomt een gevoel van ongelijkheid binnen de mede-eigendom. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten