Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Embuild: koppel de afschaffing van registratierechten aan de energieprestatie

In een reactie op de woonvoorstellen van Vooruit, beklemtoont Embuild Vlaanderen dat de afschaffing van de registratierechten op een groot deel van de aankoopprijs van een eerste woning, dient te worden gekoppeld aan een energieprestatievoorwaarde. Als die voorwaarde niet wordt voorzien, dan waarschuwt de bouwfederatie ervoor dat de verlaging grotendeels zal worden gecompenseerd door een stijging van de vastgoedprijs.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-02T111743.952
Adobe Stock

In plaats van de belastingverlaging te laten terugvloeien naar de verkoper, stelt Embuild Vlaanderen in zijn memorandum voor om 0% registratierechten in te voeren bij een energierenovatie die beter doet dan wettelijk vereist. “Met het voorstel van Embuild Vlaanderen kunnen kopers het vrijgekomen budget niet aanwenden om tegen elkaar op te bieden”, zeg directeur-generaal Marc Dillen. “Kopers dienen dit voor te behouden aan de verbetering van de energieprestatie van de woning. Dat is goed voor hun energiefactuur, hun wooncomfort en de klimaatuitdaging.”

De huurprijzen plafonneren of blokkeren en het invoeren van een opkoopbescherming in wijken, zijn volgens de bouwfederatie voorstellen die opnieuw niet het gewenste effect zullen bereiken. “Aangezien de oorzaak in de eerste plaats een groeiend tekort is aan huurwoningen, zullen zulke maatregelen enkel de huurmarkt uit balans halen. Want in Vlaanderen wordt de verhuurmarkt gedomineerd door huishoudens die investeren in een tweede woning. De huurmarkt is het grootst in onze steden en het aantal eigenaars ligt er het laagst. Maatregelen zoals een opkoopbescherming of het plafonneren van huurprijzen, leiden tot minder investeerders en bijgevolg minder aanbod. Met als gevolg dat de huurmarkt in onze steden verder onder druk komt te staan.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten