Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Grootste decretale bescherming van open ruimte ooit in Vlaanderen

Vorige week keurde het Vlaams Parlement het Decreet Woonreservegebieden goed. Hiermee wordt meer dan 10.000 ha woonreservegebied in Vlaanderen tot minstens 2040 beschermd tegen ondoordachte aansnijding van de open ruimte. Op die manier wil Vlaanderen een grote stap richting bouwshift zetten en extra verharding voorkomen.

AdobeStock_505363118

Het Decreet Woonreservegebieden wijzigt de bepalingen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening over de woonuitbreidingsgebieden. De nieuwe regeling heeft niet alleen betrekking op de woonuitbreidingsgebieden, maar ook op een aantal gebieden dat destijds een specifiek gewestplanvoorschrift kreeg: reservegebied voor woonwijken, woonreservegebied en woonaansnijdingsgebied. Vandaar de verzamelterm ’woonreservegebieden’. Deze kunnen vanaf nu pas worden aangesneden wanneer de gemeente het gebied vrijgeeft.  Concreet zijn stedenbouwkundige handelingen of de verkaveling van gronden in woonreservegebied  dus niet meer toegelaten tot 2040 tenzij de gemeenteraad (na een openbaar onderzoek) overgaat tot een besluit tot de vrijgave van een woonreservegebied (of een samenhangend deel ervan). Dit heet het ‘vrijgavebesluit’. Dit bepaalt ook de voorwaarden waaraan een ontwikkeling van het gebied kan gebeuren. Daarbovenop kan het lasten opleggen. Het aansnijden van onbebouwde gronden in woonreservegebied is dus niet meer mogelijk via een principieel akkoord of via rechtstreekse aanvragen voor verkavelingen of groepswoningbouw. Weliswaar bevat het Decreet Woonreservegebieden overgangsbepalingen voor bestaande principiële akkoorden en eerder ingediende vergunningsaanvragen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten