Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Healthy Buildings Barometer voor gezondere gebouwen

De gezondheid en het comfort binnenshuis in Europese gebouwen lopen ver achter. Eén op de vier Europeanen woont in gebouwen waar de luchtkwaliteit binnenshuis onder de nationale normen ligt en meer dan 30 miljoen burgers hebben last van te donkere woningen, wat zowel op de geestelijke als op de lichamelijke gezondheid kan schaden. De tiende Healthy Buildings Barometer van Velux heeft een duidelijke boodschap: er is actie nodig.

BKBC - 2024-05-06T125111.661
Adobe Stock

Sinds 2015 publiceert Velux elk jaar de Healthy Homes Barometer (HBB), die de staat van Europese huizen volgt. De nieuwe editie wijst erop dat maatregelen nodig zijn voor gezonde gebouwen in alle belangrijke gebouwtypes en biedt een manier om vooruitgang te boeken.

Gezonde gebouwen zijn niet alleen goed voor de menselijke gezondheid maar ook goed voor de economie en het klimaat: casestudy's in de HBB laten een rendement van 11,5 % zien op de investering in renovatie voor een openbaar gebouw, plus een vermindering van 30 % van de impact op het klimaat. Bovendien kunnen gezondere werkplekken leiden tot een extra bruto toegevoegde waarde van 40 miljard euro per jaar voor de Europese economie voor elke 1 % verbetering in de prestaties van werknemers.

De HBB doet verschillende beleidsaanbevelingen waarin wordt opgeroepen tot een betere samenwerking tussen Europese en nationale overheden om strengere regels en normen te ontwikkelen die prioriteit geven aan gezondheid, naast energieprestaties.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten