Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

ING verwacht dit najaar daling van de huizenprijzen met 3%

De huizenprijzen zullen in de tweede helft van het jaar naar verwachting met 3% dalen. De loonindexering en een toename van de leentermijnen hebben de vastgoedmarkt tot nu toe ondersteund, maar zijn onvoldoende om de stijging van de rente te compenseren. Langere verkooptijden wijzen erop dat een ommekeer in de prijzen op handen is. Uit een nieuwe ING-enquête blijkt intussen dat de helft van de Belgen denkt dat de vastgoedprijzen nooit zullen dalen.

Ontwerp zonder titel (3)
Adobe Stock

Volgens de laatste notarisbarometer daalden de Belgische huizenprijzen slechts licht, met 0,3% in de eerste helft van 2023 in vergelijking met het gemiddelde voor 2022. Deze daling deed zich vooral voor op de Waalse en Brusselse vastgoedmarkt, in tegenstelling tot Vlaanderen, waar de gemiddelde prijzen verder zouden zijn gestegen. Deze cijfers geven wellicht een te rooskleurig beeld van de werkelijke situatie. Naast de prijsontwikkeling speelt ook het type van de verkochte woningen een cruciale rol. Als er meer duurdere woningen worden verkocht, stijgt de gemiddelde prijs maar dat betekent niet noodzakelijk dat de prijs van ieder huis is gestegen.

Druk op prijzen neemt toe

De scherpe stijging van de verkooptijden geeft aan dat er een ommekeer in de prijzen zit aan te komen. Er wordt ook verwacht dat een verdere lichte stijging van de rente de markt extra onder druk zal zetten. Volgens de rentebarometer van Immotheker Finotheker ligt de vaste rentevoet die momenteel op de Belgische markt wordt onderhandeld voor een lening met een looptijd van 20 jaar rond de 3,5%. Dit cijfer zou de komende maanden nog iets verder kunnen stijgen om tegen het einde van het jaar te stabiliseren. Gezien de sterke stijging van de rentevoeten gelooft Wouter Thierie, econoom en auteur van de vastgoedstudie van ING, dat de huizenprijzen in de tweede helft van 2023 met gemiddeld 3% zullen dalen, alvorens in 2024 voorzichtig te herstellen. 

Een looptijd van 25 jaar

Om de stijging van de rente op te vangen, wordt de looptijd van hypotheken steeds langer. De gemiddelde looptijd van nieuwe hypotheken bij ING is gestegen van 18,9 jaar in 2021 naar 19,8 jaar in 2022, en deze stijging heeft zich in de eerste helft van 2023 voortgezet. Jongeren die voor het eerst een huis kopen, kiezen nu in de meeste gevallen voor een looptijd van 25 jaar. Dit is niet genoeg om het effect van de stijgende rente volledig te compenseren.

Meest stabiele markt ter wereld

In vergelijking met onze buurlanden houdt de Belgisch vastgoedmarkt vrij goed stand. België is ook een van de meest stabiele vastgoedmarkten in de OESO. Sinds 1990 zijn de Belgische huizenprijzen in slechts twee jaren gedaald, wat beduidend minder is dan bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en Nederland, waar de huizenprijzen in die periode respectievelijk 7, 11 en 5 jaren zijn gedaald. En als de prijzen in België dalen, is dat minder uitgesproken dan elders. 

Eén op de drie Belgen wil renoveren

Uit de vastgoedenquête van ING blijkt dat 29% van de Belgen van plan is om de komende 12 maanden de energie-efficiëntie van hun woning te verbeteren. Besparingen op de energiefactuur zijn de belangrijkste drijfveer voor 67% van de ondervraagden. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten