Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Mobiele units voor tijdelijke opvang

De sociale huisvestingsmaatschappij Cordium installeert als eerste tien mobiele woonunits voor de opvang van tijdelijk ontheemden uit Oekraïne. De units die door het Agentschap Wonen in Vlaanderen werden aangekocht, zullen nadien worden gebruikt voor de herhuisvesting van sociale huurders in het kader van een renovatie.

mobiele-woonunits_Hasselt_Mine-Dalemans-(8-van-43)

In 2022 startte de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW - sinds 1 januari 2023 gefusioneerd met Wonen-Vlaanderen tot Wonen in Vlaanderen) met de aankoopprocedure van volledig ingerichte mobiele woonunits met een tot drie slaapkamers. Bedoeling was deze te gebruiken als tijdelijke verblijfplaats voor sociale huurders wiens woning wordt gerenoveerd. Tien ervan krijgen echter eerst een andere bestemming: de huisvestiging van veertig tijdelijk ontheemden uit Oekraïne. Voor Cordium was dit de ideale oplossing om op de vraag van stad Hasselt naar dergelijke opvang in te spelen en de mensen op de wachtlijst voor een sociale woning niet te benadelen. Het kostenplaatje van 1,3 miljoen euro, wordt  door de Vlaamse overheid betaald, maar Cordium betaalt maandelijks huur voor de tien units. De Oekraïense gezinnen betalen op hun beurt een billijke huurprijs naargelang de gezinsgrootte.

De woonunits staan in de sociale woonwijk ‘De Nieuwe Winning’ in Sint-Lambrechts-Herk (deelgemeente van Hasselt). Het is een wijk waar Cordium 117 eengezinswoningen en 40 appartementen verhuurt. Binnen afzienbare tijd zullen de bestaande woningen (voornamelijk energetisch) worden gerenoveerd. Ondertussen wordt er ook een nieuwbouwproject met vijftig appartementen gerealiseerd. Daarin is een proefproject opgenomen om via een wadi regenwater op te vangen (in plaats van alles rechtstreeks in de riolering te laten stromen). Momenteel wordt nog onderzocht of bij de wadi drijvende zonnepanelen haalbaar zijn. 


mobiele-woonunits_Hasselt_Mine-Dalemans-(34-van-43)
mobiele-woonunits_Hasselt_Mine-Dalemans-(3-van-43)
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten