Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Nieuw hypothecair krediet neemt struikelblok voor samenhuizers weg

De financiering van de gemeenschappelijke delen is vaak een struikelblok van een cohousingproject. Vdk bank heeft nu een hypothecair krediet gelanceerd die deze hindernis moet slechten.

BKBC - 2024-06-26T154521.630
Adobe Stock

De voorbije vijf jaar steeg het aantal gezinnen dat één of meer individuele woonentiteiten betrekt en daarnaast de tuin, garage, bibliotheek of dakterrassen met elkaar deelt in ons land aanzienlijk. Waar er vroeger elk jaar één nieuw cohousingproject bijkwam, zijn dat er vandaag twaalf per jaar.  Dat neemt niet weg dat de woontrend nog altijd maar een kleine 1% van de bevolking overtuigt. Een onaangepast wetgevend kader en het feit dat banken zich steeds vaker terugtrekken om centen te lenen voor de bouw en renovatie van cohousingprojecten is daar niet vreemd aan.

Vdk bank wil de nieuwe woontrend helemaal van de grond krijgen. Daarom heeft het een specifiek hypothecair product ontwikkeld, met dezelfde tarieven en voorwaarden als klassieke woonleningen en zonder extra administratieve rompslomp.

“Onze nieuwe lening voor cohousing laat een persoon of gezin toe ook hun stuk van de gemeenschappelijke delen te financieren”, zegt Wouter Van Besien van vdk bank. “Dat zorgt ervoor dat het een pak makkelijker wordt voor iedereen - en dus niet alleen voor de mensen die genoeg middelen hebben om die gemeenschappelijke delen zelf te betalen - om in een cohousingproject te stappen.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten