Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Nieuwbouw gaat er vooral in Vlaams-Brabant op achteruit

Voor nieuwbouwvergunningen is er een duidelijke daling te zien in verschillende provincies in de afgelopen 11 maanden. De grootste daling van 18% in Vlaams-Brabant springt eruit, gevolgd door Antwerpen (-12%), Limburg (-13%), en Oost-Vlaanderen (-9%). Deze provincies laten allemaal een negatieve groei zien ten opzichte van het Vlaamse gemiddelde van -11% voor nieuwbouwvergunningen. West-Vlaanderen (-6%) presteert iets beter presteert dan het Vlaamse gemiddelde.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-12T121359.521
Adobe Stock

“De huizenprijzen zijn veruit het hoogst in de provincie Vlaams-Brabant. Intussen betaal je daar voor een huis gemiddeld 417.000 euro, terwijl de gemiddelde prijs in Vlaanderen 356.000 euro bedraagt”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen. “Voor een appartement is dat bijna 290.000 euro terwijl het Vlaams gemiddelde 278.00 euro is. Enkel in West-Vlaanderen liggen de prijzen van appartementen hoger. Nu de vergunningen voor nieuwbouw sterk verminderen, zal ongetwijfeld de bouwactiviteit over enkele maanden verder afnemen 

Tekort aan eigen middelen

Gezinnen die een hypothecaire lening willen aangaan, mogen in veel gevallen maximum 90% van de waarde van de woning ontlenen. Door de sterk gestegen vastgoedprijzen moeten veel gezinnen lang sparen voor ze voldoende eigen middelen hebben. Ondertussen moeten deze gezinnen in een huurwoning wonen, met een geïndexeerde huurprijs waarbij ze zelf geen controle hebben over de energieprestaties van hun woning. Zo geraken ze in een vicieuze cirkel waarbij zelf een woning verwerven heel moeilijk wordt.

Gewestwaarborg 

Embuild Vlaanderen vraagt aan de Vlaamse Regering om een Gewestwaarborg te ontwikkelen voor leningen die meer dan 90% van de waarde van de woning bedragen. Deze waarborg heeft als doel banken te overtuigen om leningen toe te kennen aan solide kandidaat-leners die niet voldoende eigen financiële middelen hebben. Dit verlaagt de drempel voor kandidaat-kopers om een energiezuinige woning te kopen. Een goede zaak voor hun financiën en een stap in de goede richting naar een klimaatneutraal Vlaanderen.

“Ons voorstel over borgstelling moet op korte termijn worden ingevoerd”, aldus Marc-Dillen. “De kloof wordt immers steeds groter tussen de huishoudens die zich nog een energie-efficiënte nieuwbouw kunnen veroorloven en de huishoudens die geen toegang meer hebben tot die markt.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten