Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Nieuwbouwmarkt knoopt aan met stijgende langetermijntrend

Uit de Nieuwbouwbarometer van Matexi en Realo blijkt dat de prijzen voor nieuwbouwwoningen, zowel huizen als appartementen, in het eerste kwartaal van 2024 weer de hoogte in gingen. De prijzen zetten daarmee de stijgende langetermijntrend voort na een korte periode van relatieve stabilisering in 2023. De stijgingen worden vooral gedragen door Vlaanderen, terwijl de prijzen in Brussel en Wallonië minder sterk stegen.

BKBC (12)
Adobe Stock

De prijzen van een gemiddeld nieuwbouwhuis en -appartement stegen respectievelijk met 0,83% en 1,05% ten opzichte van het vorige kwartaal. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar stegen de prijzen met 2,81% (huizen) en 5,40% (appartementen). Dit is een voortzetting van een stijgende trend die zich al langer aftekent, zeker wat betreft de appartementen.

De nationale cijfers op kwartaalbasis worden in de eerste plaats gedragen door de evolutie in Vlaanderen, waar huizen en appartementen respectievelijk 0,91% en 1,27% duurder werden. In Brussel en Wallonië bleven de prijsstijgingen eerder bescheiden, al dient daarbij opgemerkt te worden dat de prijzen daar op jaarbasis sterker stegen. Dat alles zorgt voor de volgende prijzen en prijsevoluties:

BKBC (70)
Matexi/Realo

“De stijgende prijzen bevestigen het structureel onevenwicht tussen vraag en aanbod in de nieuwbouwmarkt”, zegt Kristoff De Winne, acquisition & development director bij Matexi. “Steeds langere vergunningstrajecten, met een gemiddelde doorlooptijd van intussen meer dan vier jaar, zorgen ervoor dat het aanbod de groeiende vraag naar energiezuinige woningen niet kan volgen. Zo lag het aantal vergunningen in België vorig jaar 15,6% lager in vergelijking met het gemiddelde van de vijf voorafgaande jaren. Ook gestegen bouwkosten en gewijzigde fiscaliteit hebben een aandeel in de vertraging van nieuw aanbod. Op deze manier komt de betaalbaarheid van wonen onder druk te staan.”

 “Eind 2023 zagen we de rentevoeten stabiliseren na een lichte terugval”, aldus Fabrice Luyckx, data-analyst bij Realo. “Lenen is daardoor opnieuw aantrekkelijker geworden. Het effect daarvan liet zich eerder ook al voelen op de secundaire markt, waar er voor het eerst in twee jaar opnieuw sprake is van prijsstijgingen. Het verklaart vermoedelijk ook waarom nieuwbouwhuizen opnieuw aanknopen met prijsstijgingen na een periode van stagnerende prijzen.”

BKBC (29)
Matexi/Realo
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten