Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Prijsverschil tussen energieverslindende en -zuinige woningen neemt toe

Uit de recente ERA-barometer blijkt dat het prijsverschil tussen een energieverslindende en -zuinige woning enkel is toegenomen. Huizen met label A of B in prijs blijven stijgen, terwijl de huizen met label E of F bijna met 4% in prijs zijn afgenomen

Ontwerp zonder titel (75)
Adobe Stock

Volgens ERA is het afgelopen jaar de prijs van huizen met label E of F met 3,7% afgenomen. Huizen met label A of B stegen nog met 1,5%. De verplichting om, na overdracht, minstens te renoveren tot label D blijkt intussen medebepalend te zijn voor de woningprijs. De energieprestatie van een woning weegt steeds meer door. Gezien het verouderde woningpatrimonium in Vlaanderen is een groot deel van de markt hieraan onderhevig. Zo haalde in 2023 één derde van de ingediende energieprestatiecertificaten (EPC) het label D niet.

Intussen renoveren eigenaars steeds beter dan hetgeen wettelijk verplicht is. In 2020 haalde slechts 1,2% van de aangevraagde EPC-labels bij Veka voor huizen het label A. In 2023 is dit 3,3%. 

De dalende prijzen voor energieverslindende woningen zijn een goede zaak voor kandidaat-kopers. Zij dienen immers na aankoop nog voldoende middelen te voorzien voor de renovatieverplichting. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten