Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Prijzen van nieuwbouwvastgoed blijven stijgen

Ook al zou de algemene vastgoedmarkt afkoelen, in het derde kwartaal van 2023 bleven de prijzen van nieuwbouwvastgoed verder stijgen. Zeker in dit segment drijven Vlaanderen en Wallonië uit elkaar. Dat blijkt uit de Nieuwbouwbarometer, een initiatief van Matexi en Realo.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-20T084352.648
Adobe Stock

De prijzen van een gemiddeld nieuwbouwhuis en -appartement stegen respectievelijk met 0,25% en 1,32% ten opzichte van het vorige kwartaal. Zeker wat betreft de appartementen is dat een voortzetting van de stijgende trend die zich al langer aftekent.

De beperkte nationale prijsstijging voor huizen maskeert de uiteenlopende prijsevoluties tussen Vlaanderen en Wallonië. De tragere groei bij huizenprijzen kan verklaard worden door het feit dat die prijzen de afgelopen jaren veel sterker gestegen zijn dan de rest van de woningmarkt. Bovendien zijn de zomermaanden altijd rustiger in de vastgoedsector.

“In een markt die fel onder druk staat door gestegen rentevoeten, bouwkosten en inflatie, dreigen energie-efficiënte nieuwbouwwoningen voor veel mensen onbereikbaar te worden”, zegt Kristoff De Winne, Acquisition & Development Director bij Matexi. 

De Nieuwbouwbarometer volgt de prijsevoluties voor een gemiddelde Belgische woning: een halfopen bebouwing van 160m2 met drie slaapkamers, badkamer en tuin. In het segment van de appartementen gaat het om een appartement van 95m2 met twee slaapkamers en badkamer.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten