Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Recordaantal ‘miljoenen’-woningen verkocht

Luxe vastgoed zit in de lift, ook in ons land. Volgens de cijfers van FOD Economie werden vorig jaar 1525 villa’s en 402 appartementen met een prijskaartje van meer dan een miljoen euro verkocht. Dat is 12% meer dan in 2021 en dus een absoluut record. Vooral Vlaanderen doet het goed en noteerde een stijging van 17%. Brussel en Wallonië noteerden een groei van respectievelijk 8 en 3%.

Hillewaere+Vastgoed+-+Zoersel

Volgens Hillewaere Vastgoed liggen verschillende oorzaken aan de basis van deze mooie  cijfers. Zo blijven gegoede Nederlanders voor Vlaanderen kiezen omdat hier geen vermogensbelasting heerst en schenkingen bij onze noorderburen maar in beperkte mate mogelijk is. Daarnaast zou de algemene inflatie van zo’n 10% de recordverkoop een por in de rug hebben gegeven door de verkoopprijs van meerdere woningen over de magische grens van één miljoen euro te duwen. Ook de ligging van België speelt een cruciale rol, zeker in combinatie met de relatief betaalbare woningprijzen in ons land. Interessant is dat recente panden met een goede EPC-score het steeds beter doen in het luxesegment 


West-Vlaanderen blijft met 489 miljoenwoningen de koploper in het luxe-vastgoed. Knokke speelt een cruciale rol in dit verhaal met 156 appartementen die de kaap van een miljoen euro overschreden. Daarna volgt de provincie Antwerpen met 384 panden, waarvan ongeveer 80% huizen die zich voornamelijk in de villawijken situeren. Derde in de rij is Brussel met 326 woningen. De gegoede kopers kozen vooral voor residenties in Ukkel, Elsene en Etterbeek. In Oost-Vlaanderen werden 248 huizen en 29 appartementen boven het miljoen euro verkocht, vooral op locaties ver van de grote invalswegen en natuurlijk ook in het bekende Sint-Martens-Latem. Vlaams-Brabant volgt met 224 miljoenenpanden (waarvan slechts 17 appartementen) en aan de staart in Vlaanderen bengelt Limburg met 53 verkochte woningen waaraan een prijskaartje van meer dan een miljoen euro hangt. 


Hillewaere+Vastgoed+-+Vlimmeren+(Beerse)
DJI_0304
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten