Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Toekomstig woontekort in Gent veel groter dan gedacht

Uit een nieuwe woonstudie blijkt dat het tekort op de Gentse huizenmarkt in 2040 tot bijna 6.000 woningen zal oplopen. Opmerkelijk is dat het tekort zich voornamelijk in de gezinswoningen zal situeren, en minder in de appartementen. Ook zouden er 5800 extra sociale huurwoningen moeten komen bovenop wat reeds is gepland.

AdobeStock_41394361

Het onderzoek werd in opdracht van de Stad Gent door de studiebureaus Atelier Romain en Endeavour uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de woonvraag in realiteit sneller groeit dan nu wordt aangenomen. Geschat wordt dat tegen 2040 nog eens 20.000 huishoudens op zoek zullen zijn naar een woning in Gent. Tegen dan zou het tekort tot bijna 6.000 woningen oplopen. Belangrijk is dat er vooral een toenemende vraag naar woningen voor vier of meer personen wordt verwacht. Een bijkomend probleem is dat er in veel wijken geen divers aanbod is. In de 19de-eeuwse gordel is er een tekort aan grote woningen. In wijken met meer vergrijzing zijn er dan weer veel grote gezinswoningen die onderbezet zijn. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten