Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vastgoed en Immo

Vlaming koopt liever afgewerkte nieuwbouw

Het aantal Vlamingen dat bereid is om een nieuwbouwwoning op plan aan te kopen, gaat snel achteruit. Dat blijkt uit een analyse van de verkoopcijfers van 2022, 2023 en het eerste kwartaal van 2024 bij de Vlaamse vastgoedspeler Heylen Vastgoed.

BKBC - 2024-05-27T135015.557
Heylen Vastgoed

“Tot september 2022 zien we duidelijk dat de Vlaming nog vlot nieuwbouw op plan aankocht”, zegt Cedric Vanhencxthoven, bestuurder bij Heylen Vastgoed. “Maar vandaag zitten we in een fifty-fifty nieuwbouwmarkt, met steeds meer kopers die enkel een afgewerkte, instapklare nieuwbouw willen kopen.” 

“Het kooppubliek voor nieuwbouw zijn vandaag niet de starters, maar vaak dertigers of veertigers. Voor starters is een nieuwbouw vaak onhaalbaar door de gestegen rente en de oplopende bouwkost.”

“Kopers die nieuwbouw willen kopen en het zich kunnen permitteren, zetten de stap vandaag niet omdat er te weinig instapklaar aanbod nieuwbouw is. Dat betekent dat zij vandaag wachten en langer in hun huidige woningen blijven wonen. Die woningen zijn bijgevolg ook niet beschikbaar voor aankoop door starters. Op die manier blijven die starters aangewezen op de huurmarkt, waar de krapte enorm is en de prijzen ook blijven stijgen, wat opnieuw vreet aan de marge om te sparen voor de broodnodige eigen inbreng voor het verwerven van die eigen woonst.” 

Om de nieuwbouwmarkt opnieuw zuurstof te geven, roept Heylen Vastgoed op om de wet-Breyne – die uit de jaren 70 dateert – en de huidige financieringsvoorwaarden voor nieuwbouwprojecten die er tot op vandaag nog op steunen, te herbekijken. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten