Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Verzekeringen

Publi-reportage | Bescherm uw bouwwerf tijdens de vakantieperiode

Bouwondernemers worden er vaak mee geconfronteerd: diefstal of vandalisme op de werf. Vooral wanneer een bouwplaats er verlaten bij ligt, verhoogt het risico. Zowel eenvoudig, klein werkmaterieel als grote machines zijn in trek en een diefstal kan een harde noot om te kraken zijn voor een bedrijf. De verliezen kunnen hoog oplopen en de werkplanning wordt verstoord. Zeker voor de vakantieperiode besteedt u best extra aandacht aan veiligheids- en preventiemaatregelen.

bouw-mijn.werven-alle.bouwplaats.risico's

Creatieve dieven

Wanneer de werken op een bouwplaats stilliggen (’s avonds, bouwverlof, …), neemt het risico op een diefstal met 50% toe. Dat is niet enkel een financieel verlies dat hoog kan oplopen, maar ook de planning loopt in de war. Michael bevindt zich vaak op het terrein en stelt vast: “Werkelijk alles wordt gestolen op een bouwplaats. Betonmolens, stroomgeneratoren, ... Sommigen halen zelfs een hele bouwplaats leeg. Er bestaat altijd een risico, maar je kan het wel stevig verminderen door het nemen van enkele preventiemaatregelen.”

6 eenvoudige en doeltreffende preventietips

Preventie blijft essentieel om criminaliteit te verminderen. En u kunt maatregelen nemen om uzelf te beschermen.

  1. Inventariseer en markeer de machines
  2. Organiseer toezicht door de politie of door gespecialiseerde diensten
  3. Richt de bouwplaats defensief in
  4. Laat machines en materialen geleidelijk leveren
  5. Parkeer de bestelwagens in een afgesloten garage
  6. Beveilig waardevolle materialen

Sensibilisering van het personeel

U doet er goed aan om uw personeel de juiste gewoontes bij te brengen. Sensibiliseer en informeer uw werknemers over diefstalpreventie. U kunt arbeiders (mede)verantwoordelijk maken voor het beheer van goederen en het afsluiten van werven. In dat geval is het belangrijk dat u alle veiligheidsmaatregelen duidelijk vastlegt in procedures.

Verzeker u

Er bestaan verschillende verzekeringsoplossingen om u te beschermen. Een verzekering machinebreuk dekt de diefstal van werfmachines. Een verzekering alle bouwplaats risico’s verzekert de diefstal van materialen en bouwelementen die geïntegreerd moeten worden in het gebouw (verwarmingsketels, deuren, ...). Een omniumverzekering dekt de diefstal van het verzekerde voertuig (bestelwagen, vrachtwagen, …).

Ontdek alles over deze 6 preventiemaatregelen zodat u de diefstal op uw werf tegen kunt gaan: www.federale.be/nl/meer-info/hoe-uw-bouwplaatsen-tegen-diefstal-beschermen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten
Artikelen die u mogelijk interesseren