Publi-reportage | Collectieve preventiemaatregelen voor werknemers: een prioriteit
Op een werf, in een werkplaats of in een fabriek zijn gevaren overal aanwezig: valpartijen, toxische stoffen, overmatig lawaai... Om werknemers te beschermen, bestaan er drie preventiemaatregelen in volgorde van prioriteit: het risico op een ongeval verminderen of zelfs elimineren, collectieve beschermingsmiddelen (CBM) die meerdere personen tegelijk beveiligen zonder dat zij daar bijzondere inspanningen voor moeten leveren, en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals helmen of handschoenen. Doordat CBM rechtstreeks inwerken op de werkomgeving, zijn ze vaak doeltreffender en minder belastend. Ze dragen zo bij aan een veiligere en gezondere werkomgeving voor iedereen.

CBM: een gegarandeerde bescherming
CBM zijn ontworpen om ongevallen te voorkomen door in te grijpen bij de bron van het gevaar. Enkele concrete voorbeelden:
- Een leuning om vallen van hoogte te voorkomen.
- Een afzuigsysteem om schadelijke stoffen in de lucht te verwijderen.
- Geluiddemping om geluidsoverlast te beperken.
Het doel is eenvoudig: een veiligere werkomgeving bieden zonder dat werknemers zelf individuele maatregelen moeten nemen.
Een essentiële implementatie
Vooraleer een CBM wordt geïnstalleerd, is het belangrijk om de aanwezige risico’s te identificeren. De werkgever moet evalueren:
- De ernst van het risico (vallen, blootstelling aan toxische stoffen, overmatig lawaai…).
- De frequentie van de blootstelling.
- De duur van de blootstelling.
Na deze analyse moeten de CBM worden geïnstalleerd voordat het werk begint. Ze moeten robuust, betrouwbaar en aangepast zijn aan de specifieke behoeften van de werkplek.
Een noodzakelijke controle
Om hun doeltreffendheid te garanderen, moeten CBM aan verschillende criteria voldoen:
- Naleving van de veiligheidsnormen bij fabricatie en installatie.
- Overdracht van informatie door de leverancier om een correct gebruik en regelmatig onderhoud te garanderen.
- Opleiding van werknemers zodat zij deze beschermingsmiddelen correct kunnen herkennen en gebruiken.
Een veiligere werkomgeving voor iedereen
Door collectieve beschermingsmiddelen voorop te stellen, verminderen bedrijven aanzienlijk het risico op ongevallen. Deze proactieve aanpak helpt een veiligere en rustigere werkomgeving te creëren, wat zowel voor werknemers als werkgevers voordelig is.
Meer informatie over de verplichte arbeidsongevallenverzekering.