Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Verzekeringen

Publi-reportage | Hoe zorgt u voor een veilige werf

Jan Carly werkt als Risk Engineer bij Federale Verzekering en heeft dus een goed zicht op hoe een ideale en veilige werf er zou uitzien. Hij vindt een goede voorbereiding essentieel.

Photo-articles-Expert-LC-et-BK-print-10.2.23---digital-3.2.23

“De meeste fouten worden gemaakt in de voorbereidingsfase. Daar kunt u al heel wat problemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een correcte inplanting van de werf. Waar plaatst u een grote torenkraan: centraal of in een uithoek? Misschien heeft u er wel twee nodig voor een volledig bereik?”

J. Carly: “Zorg ook voor een veilige toegang tot de werf, waarbij het werfverkeer aan de ene kant kan binnenrijden en aan de andere kan buitenrijden. Voorzie daarnaast een vaste en veilige laad- en loszone. Probeer zo veel mogelijk op de werf zelf te laden en lossen. Moet u om te kunnen lossen toch op de rijbaan staan? Dan is de signalisatie zeer belangrijk. Zorg ook voor een goede verlichting en denk aan de aanvoer van elektriciteit en water.”

“Terreinophoging is ook zeer belangrijk. Op een mooi, vlak terrein kunt u veel gemakkelijker en vlotter werken. Het bevordert de orde en netheid op de werf én de kwaliteit van het geleverde werk. Zorg dat uw materiaal in goede staat is en verwijder kapot materiaal. Laat afval niet rondslingeren, dat veroorzaakt struikelrisico’s. Bij een veilige werf komt veel meer kijken dan vaak gedacht wordt”, besluit Carly.

Deze verzekeringen beschermen uw werf

Bij een werf horen altijd risico’s, maar door de veiligheidsregels te respecteren en u goed te verzekeren, kunt u veel problemen voorkomen.

Uiteraard is een arbeidsongevallenverzekering voor uw personeel wettelijk verplicht. Als een derde schade oploopt, dan valt dit onder de burgerlijke aansprakelijkheid en die verzekert u best ook.
De verzekering Alle Bouwplaats Risico’s (ABR) beschermt u als aannemer tegen schade veroorzaakt aan bouwwerken tijdens de werken tot de voorlopige oplevering. U kan ook uw werfmachines verzekeren en uiteraard moet u ook uw voertuigen – wagens, trekkers en opleggers – verzekeren. Na de oplevering is er de verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering  om eventuele bouwproblemen op te vangen.
 De waarborgen, uitsluitingen en limieten zoals hierboven beschreven zijn niet exhaustief. Raadpleeg de algemene voorwaarden en de IPID voor u een verzekeringsovereenkomst onderschrijft.

Meer info vindt u op https://www.federale.be/nl/bouwsector

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten
Artikelen die u mogelijk interesseren