Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Verzekeringen

Publi-reportage | Is een fietsongeluk op weg van of naar het werk verzekerd?

Een veelgestelde vraag aan verzekeraars voor arbeidsongevallen betreft ongevallen die zich voordoen tijdens het fietsen van of naar het werk. Zijn die gedekt door de verplichte arbeidsongevallenverzekering? Mathias Vandycke, bedrijfsadviseur bij Federale Verzekering, geeft antwoord.

Fédérale-Assurance---Photo-article-Expert-Bouwkroniek-(print-22.09.23-+-digitale-29.09.2023)-+-Batichronique-digitale-29.09.23

"Als één van uw werknemers een ongeval heeft met de fiets op weg van of naar het werk, is zijn of haar lichamelijke schade verzekerd door de arbeidsongevallenverzekering. Het kan om een aanrijding gaan, maar ook om een val waarbij geen derden betrokken zijn. Belangrijk is dat de werkgever zo snel mogelijk verwittigd wordt. Het moet ook aannemelijk zijn dat de persoon onderweg was naar of van het werk.

Het traject moet niet noodzakelijk de kortste route zijn. Een veilige omweg mag ook. Onderweg naar of van het werk uw kinderen naar de opvang brengen of ophalen, of een boodschap doen, kan ook. Maar als het werk gedaan is om 16u en de werknemer om 20u een fietsongeval heeft, zal het niet als een arbeidsongeval worden beschouwd.

Zoals hierboven vermeld worden enkel de medische kosten vergoed (en een eventuele kapotte bril). De materiële schade aan de fiets valt niet onder de arbeidsongevallenverzekering, net zomin als de schade aan uw auto tijdens een woon-werkverplaatsing."  

En wat er ook gebeurt, raadpleeg altijd aandachtig de IPID en de algemene voorwaarden voordat u een arbeidsongevallenverzekering afsluit.

Meer info over de arbeidsongevallenverzekering: https://www.federale.be/nl/bouwsector/uw-personeel/arbeidsongevallen/arbeidsongevallen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten