Publi-reportage | Ondernemer? Kijk vooruit en vrijwaar uw koopkracht
Ondernemen betekent dat u zich elke dag opnieuw een heleboel vragen stelt, ook over uw verzekeringen. In dit artikel beantwoorden wij enkele veelgestelde vragen mét een focus op het behoud van uw koopkracht. Er bestaan meerdere levensverzekeringsoplossingen om uw koopkracht tijdens uw pensioen te behouden en te optimaliseren.
We beseffen steeds meer dat we alleen met ons wettelijke pensioen (de eerste pijler) straks niet rondkomen. Daarom zorgt u best voor een appeltje voor de dorst, wanneer u nog aan het werk bent.
Benut eerst en vooral zoveel als mogelijk de fiscale mogelijkheden*. U kan een aanvullend pensioen opbouwen via een aantal pijlers.
Er is uw wettelijk pensioen (eerste pijler) dat u met een tweede pijler kan bijspekken. Zo kunt u, als bedrijfsleider, met een onderneming bouwen aan een IPT of Individuele Pensioentoezegging. Die laat u toe een extralegaal pensioen te sparen, gefinancierd door uw onderneming, in een fiscaal voordelig kader*. Als u ook een inkomen wenst te verzekeren in geval van arbeidsongeschiktheid of om uw naasten te beschermen in geval van vroegtijdig overlijden, is dat bij een IPT ook mogelijk.
Nog steeds in het kader van de tweede pijler kan u, als zelfstandige, een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen afsluiten om een aanvullend pensioen op te bouwen. De VAPZ-premies die u betaalt zijn volledig aftrekbaar als beroepskosten en bijgevolg betaalt u ook minder sociale bijdragen*.
Maar ook via de derde pijler (eigen initiatieven als spaarder om extra pensioen te vergaren met fiscaal voordeel zoals pensioen- en langetermijnsparen) en vierde pijler (vrij sparen dat niet fiscaal wordt ondersteund met een belastingvermindering) bouwt u kapitaal op.
Uw levensverzekeraar kan u er meer over vertellen, rekening houdend met uw spaardersprofiel.
Meer info op www.federale.be/nl/bouwsector.
*De fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van de klant en kan in de toekomst wijzigen.
De waarborgen, uitsluitingen en limieten zoals hier beschreven zijn niet exhaustief. Raadpleeg de algemene voorwaarden, financiële infofiche en de infodocumenten voor u een verzekeringsovereenkomst onderschrijft.