Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Verzekeringen

Publi-reportage | Ondernemer? Neem contractuele voorzorgen!

Duurdere materialen, stijgende energieprijzen en bevoorradingsproblemen leiden tot algemene onzekerheid en werven die worden uitgesteld of zelfs stilgelegd.

construction-mes-chantiers3cc118349231629a930fff0000028e79


Om zich optimaal te wapenen tegen de gevolgen van deze behoorlijk onvoorspelbare context, is het belangrijk dat ondernemers duidelijke afspraken maken. Meer bepaald in de contracten die ze afsluiten voorafgaand aan een project. Zo komen ze niet voor onverwachte verrassingen te staan. Dat geldt voor elk contract afzonderlijk, maar ook voor de algemene voorwaarden.

Imprevisie

Het begrip van “imprevisie” ging op 1 januari 2023 van kracht in het nieuwe Belgische Verbintenissenrecht. Contracten zijn normaal bindend voor de betrokken partijen, maar op basis van imprevisie kan een contract toch ontbonden worden. Dat betekent dat als de overeenkomst door onvoorziene en abnormale omstandigheden (imprevisie) zodanig verandert, en één van de partijen de verbintenis hierdoor niet kan nakomen, het contract door imprevisie kan verbroken worden. De spelers worden van hun verplichtingen ontslaan.

Gemoedsrust

Hoe duidelijk de gemaakte afspraken ook zijn, geen enkel contract kan  alle risico’s wegnemen. Er blijft altijd een ondernemersrisico. Zorg daarom altijd dat u goed verzekerd bent. Er bestaan een aantal interessante mogelijkheden, naast de verplichte polissen.
Door de verwachte prijsstijgingen kopen heel wat aannemers materiaal bij de ondertekening van het bestek; die worden dan opgeslagen in hun magazijn of later op de werf. Controleer dus ook of die materialen voldoende verzekerd zijn via een brandverzekering of een alle bouwplaats-risico’s verzekering.
De waarborgen, uitsluitingen en limieten zoals hier beschreven zijn niet exhaustief. Raadpleeg de algemene voorwaarden en de IPID voor je een verzekeringsovereenkomst onderschrijft.

Stel uzelf de volgende vragen voor de start van elk project:

  1. Heb ik de geldigheidsduur van mijn offerte gepreciseerd en de mogelijkheid om de uitvoeringstermijn te verleggen voorzien?
  2. Zijn mijn algemene voorwaarden duidelijk genoeg en zijn ze goedgekeurd door de opdrachtgever?
  3. Is de overmachtsclausule uitgebreid genoeg en kan ik een imprevisieclausule opnemen?
  4. Is er bepaald wanneer en door wie projecten kunnen stilgegeld of opgeschort worden?
  5. Heb ik het worstcasescenario voorzien en optimaal gedekt met de bestaande verzekeringen?

Meer info over onze bouwverzekeringen op https://www.federale.be/nl/bouwsector


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten
Artikelen die u mogelijk interesseren