Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Verzekeringen

Publi-reportage | Ondernemer? Vrijwaar uw koopkracht voor de lange termijn

Ondernemen betekent dat u zich elke dag opnieuw een heleboel vragen stelt, ook over uw verzekeringen. Wij delen u in dit artikel enkele van de aan ons veelgestelde vragen mét een focus op het behoud van uw koopkracht. Er bestaan meerdere levensverzekeringsoplossingen om uw koopkracht tijdens uw pensioen te optimaliseren.

federaleverzekering

Door de stijgende inflatie  wordt het leven duurder. We beseffen steeds meer dat  we met ons wettelijke pensioen (de eerste pijler) alleen  straks niet rondkomen. Daarom is het belangrijk dat u,  wanneer u nog aan het werk bent, een appeltje voor de  dorst opbouwt.

Het is aangeraden om zoveel mogelijk eerst de  fiscale mogelijkheden* te benutten. U kan een aanvullend pensioen opbouwen via een aantal pijlers.

Er is uw wettelijk pensioen (eerste pijler) dat u met een tweede pijler kan bijspekken. Zo kunt u, als bedrijfsleider, met een onderneming bouwen aan een IPT of Individuele Pensioentoezegging. Die laat u toe een extralegaal pensioen te sparen, gefinancierd door uw onderneming, in een fiscaal voordelig kader*. Als u ook een inkomen wenst te verzekeren in geval van arbeidsongeschiktheid of om uw naasten te beschermen in geval van vroegtijdig overlijden, is dat bij een IPT ook mogelijk.

Nog steeds in het kader van de tweede pijler kan u, als zelfstandige, een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen afsluiten om een aanvullend pensioen op te bouwen. De VAPZ-premies die u betaalt zijn volledig aftrekbaar als beroepskosten en bijgevolg betaalt u minder sociale bijdragen*.

Maar ook via de derde pijler (eigen initiatieven als spaarder om extra pensioen te vergaren met fiscaal  voordeel zoals pensioen- en langetermijnsparen) en vierde pijler (vrij sparen dat niet fiscaal wordt ondersteund met een belastingvermindering) bouwt u kapitaal op.

Uw levensverzekeraar kan u er meer over vertellen, rekening houdend met uw spaardersprofiel.

Meer info op https://www.federale.be/nl/bouwsector.

*De fiscale behandeling hangt af van ieder zijn individuele situatie en kan in de toekomst wijzigen.
De waarborgen, uitsluitingen en limieten zoals hier beschreven zijn niet exhaustief. Raadpleeg de algemene voorwaarden, financiële infofiche  en de IPID voor u een verzekeringsovereenkomst onderschrijft.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten