Publi-reportage | Preventie: persoonlijke beschermingsmiddelen
De risico's verbonden aan je activiteiten in de bouw vereisen voortdurende waakzaamheid en proactieve maatregelen om zowel je eigen bescherming als die van je werknemers te waarborgen. Bij het ontwikkelen van een preventiebeleid binnen je bedrijf zijn de prioritaire maatregelen de eliminatie van risico's en de invoering van collectieve beschermingsmiddelen. Maar een derde cruciaal element op het gebied van preventie is het ter beschikking stellen en het correcte gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).
Als werkgever dien je je medewerkers PBM te verstrekken die voldoen aan de geldende Europese normen.
Van helmen tot veiligheidsbrillen...
Laten we beginnen met een voor de hand liggend punt... een veiligheidshelm is onmisbaar op een bouwplaats. Deze beschermt tegen vallende objecten, stoten (bijvoorbeeld wanneer ze zich op een steiger bevinden) en mogelijke verwondingen.
Veiligheidshandschoenen zijn essentieel om snijwonden en brandwonden te voorkomen, blootstelling aan chemicaliën en andere gevaren op bouwplaatsen. Ze moeten worden gekozen op basis van de specifieke risico's van elke taak en perfect passen.
Veiligheidsschoenen bieden bescherming tegen vallende zware objecten, verplettering, uitglijden, enzovoort. Ze moeten antislip zijn, bestand tegen doorboring door de zolen en de enkel ondersteunen. Voor werk op de bouwplaats hebben S3-veiligheidsschoenen de voorkeur.
Wat met stofdeeltjes, metaal- of houtsplinters, spatwater van chemicaliën, enzovoort? Veiligheidsbrillen moeten worden gedragen om oogletsel te voorkomen en een helder en onbelemmerd zicht te garanderen.
Voor werken op hoogte hebben collectieve beschermingsmaatregelen (zoals leuningen, beveiligde hoogwerkers) prioriteit. Het dragen van een veiligheidsharnas is verplicht in een hoogwerker.
Stop de decibels
Gehoorbescherming wordt vaak verwaarloosd en toch... bouwplaatsen stellen je medewerkers bloot aan een niveau van decibels dat bescherming vereist (gehoorbeschermers of oordopjes). De langetermijngevolgen van blootstelling aan lawaai kunnen zwaar zijn voor je werknemers.
Je kan een cruciale rol spelen bij het verminderen van arbeidsongevallenrisico's. Aarzel niet om gebruik te maken van de preventiedienst van je verzekeraar voor begeleiding en advies.
Meer informatie over de verplichte arbeidsongevallenverzekering.