Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Verzekeringen

Publi-reportage | Van welke fiscale voordelen kan je genieten voor je pensioensparen?

Wist je dat je naast je wettelijke pensioen (1ste pijler) en naast het aanvullende pensioen via je werkgever of als zelfstandige (2de pijler) je ook nog persoonlijk voor je pensioen kan sparen? En dat deze oplossing uit de 3de pijler recht geeft op een fiscaal voordeel*? Hoeveel kan je dit jaar sparen? En hoeveel bedraagt de belastingvermindering?

Photo-article-Expert-BK-BC-print-9-février-et-digitale-16-février-2024

De federale regering besliste om de maximumbedragen voor je pensioensparen in 2024 te verhogen!

Spaar je voor je pensioen in het klassieke stelsel? Dan kan je in 2024 tot € 1020 sparen. En dan geniet je van een belastingvermindering van 30%. Spaar je dus het maximale bedrag in dit stelsel, dan geniet je van een belastingvermindering van € 306, en je spaart ook de gemeentebelastingen hierop uit.

Wil je in het stelsel met verhoogd plafond sparen? Dan kan je dit jaar tot € 1310 sparen, met een belastingvermindering van 25%. Je maximale belastingvermindering bedraagt dus € 327,50 plus de uitgespaarde gemeentebelastingen.

Wil je in dit stelsel sparen, dan dien je dit uitdrukkelijk te melden aan de instelling waarbij je spaart. En je dient dit elk jaar opnieuw te doen. Meld je ons dit niet, dan spaar je automatisch verder in het klassieke stelsel.  

Pas wel op voor de fiscale val! Spaar je bv. € 1025 in het stelsel met verhoogd plafond, dan geniet je wel nog steeds van 25% belastingvoordeel, maar dit bedraagt maar € 256,25. En dus is je voordeel lager dan dat je het maximale bedrag zou sparen in het klassieke stelsel! Spaar minimum € 1224 in het stelsel met verhoogd plafond om deze fiscale val te vermijden.

Meer uitleg? Je wil meer weten over de bestaande verzekeringsoplossingen om een pensioen op te bouwen? Ontdek het op federale.be.

* De fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van de klant en kan in de toekomst wijzigen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten
Artikelen die u mogelijk interesseren