Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Visie

Aquafix ontwikkelt granulaatafscheider

Aquafix Milieu heeft speciaal voor overslagbedrijven en verwerkers van kunststofgranulaten een granulaatafscheider ontworpen. Granulaat is kunststof in korrelvorm dat dient als grondstof voor allerlei eindproducten. De granulaten worden meestal overgeslagen in big-bags of in bulkwagens. Tijdens het laden en lossen worden weleens granulaten gemorst op het overslagterrein. Die komen via het regenwater terecht in het afvalwater en belanden uiteindelijk in het milieu. Om dit te voorkomen heeft Aquafix de GS-granulaatafscheider ontwikkeld.

Aquafix ontwikkelt granulaatafscheider

Oceanen bestrijken 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleverancier. Ze zijn van essentieel belang voor het leven op aarde: voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Plastic drijft, zweeft en bezinkt in water en trekt als een spons gifstoffen aan, ook wel pop's genoemd.

Plastic in het water is voor veel zeedieren dan ook dodelijk en via de zeedieren dringt het vaak giftige plastic ook in de voedselketen van de mens. Op langere termijn kan deze onbeheersbare milieuramp zelfs het leven op aarde bedreigen. De toenemende plastic vervuiling van oceanen en zeeën moet dan ook een halt toegeroepen worden vooraleer het te laat is.

Door toepassing van zijn granulaatafscheider garandeert Aquafix dat 99% van de vooraf opgegeven granulaatgrootte wordt opgevangen en gebufferd. Door een slim en doordacht concept zal de GS-granulaatafscheider ook bij 50% vulling nog steeds voldoende doorlaat hebben, waardoor een optimale afwatering tot de maximale vulling gegarandeerd blijft.

Een ingebouwde visuele signalering geeft aan dat de maximale buffercapaciteit is bereikt; dat is het moment om de granulaatafscheider te ledigen. De filters die Aquafix gebruikt, zijn bij vaste stoffen zelfreinigend, waardoor het onderhoud aan het systeem minimaal is.

Aquafix Belgium, gevestigd in Laakdal, leverde recent bij een overslagbedrijf in de haven van Antwerpen twee granulaatafscheiders. Elke afscheider is geschikt voor het afwateren van 12 ha terrein, wat neerkomt op 850 l/s per systeem. Afhankelijk van de granulaatgrootte kunnen de filters ook vaste delen filteren tot maximaal 25 micron.

Tijdens de inventarisatie die wordt uitgevoerd tijdens het opstellen van een offerte wordt onderzocht welke filterdoorlaat het meest geschikt is voor een bepaalde situatie. Elke locatie heeft een andere aanpak: daarom wordt elke situatie afzonderlijk bekeken om een juist advies te kunnen geven over het toe te passen type granulaatafscheider.

Aquafix Belgium heeft meer dan 20 jaar ervaring in afvalwaterbehandeling en watergeleiding. Het bedrijf ontwikkelt, fabriceert en verkoopt hoogwaardige producten voor de grond-, weg- en waterbouw, de bouwsector en de loodgieters- en installatiebranche. In de eigen fabriek in Mijdrecht produceert Aquafix o.a. vetafscheiders, olie- en benzineafscheiders, pompsystemen, prefab leidingsystemen, watermeterputten, septic-tanks, enz. in kunststof (hdpe), beton en rvs (Aisi 304/316) of gecoat staal.

Naast drie productiehallen beschikt Aquafix over in totaal 1.400 m² magazijnruimte voor de opslag van een ruim assortiment afvoergoten, putten en roosters van o.a. Mea en Faserfix, deksels en afdekkingen, een zeer uitgebreid programma pompen van o.a. Homa, Grundfos, Flygt, Robot, Wilo en Lowara, afsluiters van kunststof en gietijzer (o.a. AVK), drainagesystemen, rioleringsartikelen, pvc-buizen en hulpstukken en pe-buizen en hulpstukken van o.a. de merken Wavin, Geberit, Simona, Agru en Dyka.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten