Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Visie

B&R Bouwgroep test kalkhennepisolatie als barrière tegen transmitterend geluid

Een handvol Vlaamse projectontwikkelaars hebben dit voorjaar hennep gezaaid op bouwterreinen die ze niet voor het najaar zullen starten. Hennep zonder de roesopwekkende stof THC uiteraard. De hennepplanten worden verwerkt tot isolatie. O.m. thermisch en inzake geluidsisolatie voor aangrenzende modules in CLT of hout biedt kalkhennepisolatie een groot deel van de oplossing. Dat blijkt uit een testopstelling bij B&R Bouwgroep uit Arendonk die gevolgd wordt door het WTCB. Hennepisolatie is maar één van de vele duurzame innovatie bouwtechnieken en -materialen die de bouwgroep aanbiedt. Dit doet het onder de noemer Sustalutions, een verzamelnaam voor alle duurzame innovatieve oplossingen die de Kempische Bouwgroep onderzoekt.

BenR 1
Er zijn een aantal voordelen aan het zaaien van de snelgroeiende hennep op bouwterreinen die nog niet onmiddellijk aangesneden zullen worden. “Bouwterreinen moet je onderhouden zolang de bouwwerken nog niet starten. Als je er hennep op zaait en die oogst, voorkom je alvast dat er onkruid groeit. Hennep heeft het voordeel dat de planten ook groeien als er – anders dan dit jaar – droge zomers zijn. De planten hebben minder water nodig dan mais”, vertelt Frederik Verstraete, Business Development Manager bij B&R Bouwgroep. Met Relife was hij het vuur aan de lont van de hennep-hype van dit jaar bij de Vlaamse ontwikkelaars.

Bodem

“De planten dragen ook bij tot het saneren van terreinen. De wetenschap staat nog niet zo ver dat we exact kunnen voorspellen welke percentages van welke stoffen er uit de bodem gehaald worden met deze vorm van fytoremediatie, maar het staat wel vast dat terreinen met hennep na de oogst zuiverder zijn dan ervoor. Aan de hennepwortels ontstaat een soort van natuurlijk antibioticum dat de basis is van de sanering. Mogelijk is hennep een deel van de oplossing voor met PFOS-vervuilde terreinen. Er lopen al testen met hennep om terreinen met een lekkende stookolietank te remediëren of zelfs radioactief vervuilde sites als die van Tsjernobyl of Fukushima”, weet Frederik Verstraete.
 
Hennep levert lange, stugge vezels op. Die werden al getest als wapening voor beton, maar het is voorlopig in België interessanter om er in combinatie met kalk isolatie van te maken. Als isolatie is kalkhennep een organisch, maar heel stabiel product. Het werd in ons land eerder al ingezet voor erfgoedgebouwen, omdat het bv. lichte vochtschommelingen kan opvangen in ruimtes waar dat een kritisch punt is. De oogst van een braakliggend bouwterrein wordt de duurzame en lokaal geproduceerde isolatie van het gebouw dat er op komt. Veel ronder kan een cirkel niet worden. Al is het natuurlijk niet zo dat elke ontwikkelaar uitsluitend zijn ‘eigen’ plantjes terugkrijgt als isolatiemateriaal. Alle planten worden bij wijze van spreken in één keer verwerkt.

CO2-ladder

Met de hennep-keten zou je als aannemer enkele plaatsen kunnen winnen op de CO2-ladder bij aanbestedingen. Aannemers en ontwikkelaars die zelf aan de slag willen gaan met hennep, moeten toch een aantal zaken in overweging nemen. “Er is een vergunning voor nodig per terrein en je mag slechts zaaien en oogsten binnen een bepaald tijdsvenster. Omdat er controle moet mogelijk zijn dat je inderdaad hennep zonder THC verbouwt. Ook voor het oogsten en verwerken tot kalkhennepisolatie maak je best afspraken voor je hieraan begint. Je hebt ook een minimale oppervlakte van zowat 1 ha nodig om de kosten te kunnen terugverdienen.”

CLT

Vooral thermisch en akoestisch biedt kalkhennepisolatie een goede oplossing en dat is de bouwgroep uit Arendonk niet ontgaan. “Bij B&R Bouwgroep willen we meegaan met wat de klant vraagt inzake duurzaamheid. Dat kan gaan van de intussen klassieke zonnepanelen en geothermie tot modulaire en circulaire gebouwen. Steeds meer ontwikkelaars en architecten zijn overtuigd van de voordelen op korte en lange termijn van bouwen met cross laminated timber of CLT. De bokkesprongen van de houtprijzen en de moeilijkheden in aanvoer die we de jongste maanden meemaakten, zullen die trend niet stoppen”, zegt projectdirecteur Koen Deswert van aannemer Hooyberghs (B&R Bouwgroep).
 
“Hoe vroeger we in het bouwproces betrokken worden, hoe makkelijker we duurzame en/of circulaire oplossingen en materialen kunnen integreren. Als we een afgewerkt plan of een bijna volledig uitgewerkt voorontwerp nog moeten ‘verduurzamen’ kost dat meer tijd en moeite. De situatie is in België ook anders dan in bv. Nederland. Daar staan bij alle grote aannemers de neuzen in dezelfde richting en trekken ze allemaal samen de kar van duurzaam en circulair bouwen. In ons land daarentegen wacht men tot één grote speler zijn nek uitsteekt. En hoopt men stilletjes dat die daar zijn vingers aan verbrandt. B&R Bouwgroep wil één van de pioniers zijn en kennis delen, zowel binnen als buiten de groep en dat is net de reden waarom Sustalutions opgericht werd.”
 
“De trends zijn duidelijk en onontkoombaar. De overheid zal de normen nog verstrengen en we evolueren van het klassieke bezit van gebouwen en materialen naar bv. ‘verlichting als dienst’ vandaag al en straks zelfs ‘wonen als dienst’. De verhuurmarkt wordt belangrijker en de ontwikkelaars willen steeds meer verhuurpanden in eigen beheer houden, waardoor duurzaamheid en milieukosten aan belang toenemen. Niet enkel van de bouw tot aan de verkoop, maar over de hele levensduur van de constructie. Die bouwheren willen liever vandaag iets meer betalen bij de aanvang om op lange termijn meer winst te boeken. Tegelijk moeten we misschien niet te snel willen gaan en stellen we vast dat vandaag de klassieke modellen van gebouwen ontwerpen en verkopen nog steeds een degelijk verdienmodel zijn”, besluit Deswert.

Akoestiek

CLT en andere houtbouw zitten in de lift, ook voor steeds hogere gebouwen en met grotere overspanningen. “Eén van de kritische punten bij CLT- bouw en bij uitbreiding alle houtbouw, is het doorgeven van contactgeluid in aanpalende woningen of kantoren, de transmitterende akoestiek. Voorlopig lost men dat op door in de CLT-constructies heel wat overbodige, zware massa toe te voegen, zoals grind en chape. Terwijl de lichte constructie en het gebruik van enkel hout net één van de voordelen zou moeten zijn. Met Sustalutions - in samenwerking met het WTCB - onderzoeken we hoe we met lichtgewicht constructies een goed akoestisch comfort kunnen bieden.”

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten