Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Visie

SBS maakt de klik

Het Belgische bedrijf Speed Building System maakt zich sterk dat je met zijn wereldwijd gepatenteerde SnelBouwSysteem (SBS) met minder personeel minstens zeven keer sneller en door de snelheid van bouwen ook 20 tot 25% goedkoper kan bouwen dan op de traditionele manier. Hierbij worden nog wel traditionele bouwmaterialen zoals gevelstenen, spouwankers en binnenmuren gebruikt, maar zijn geen mortel of lijm(resten) meer nodig omdat je de bouwstenen dankzij een verbinding eenvoudig, snel en recht in mekaar kan klikken. SBS is bovendien een precies, snel en weersonafhankelijk systeem, want het kan ook toegepast worden bij regen-, vries- en sneeuwweer. Voor de realisatie werkt SBS samen met gevelsteenproducent Nelissen voor het handvormsysteem en Shell-dochter Termokomfort, gespecialiseerd in spouwmuurisolatie via isolatiekorrels. Andere partners zijn Etanco voor de ankers, Didak Injection voor de kunststofverbinding en Ploegsteert voor de snelbouwmuren.

SBS maakt de klik

'Ik ben als aannemer al vier jaar met dit concept bezig. Hierbij ben ik uitgegaan van de grote uitdagingen waarmee de bouwsector wordt geconfronteerd: dalende winstmarges, nood aan meer efficiëntie en snelheid, toenemende concurrentie, het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten, kwaliteit en traditie behouden en duurzaamheid. Het SnelBouwSysteem bestaat uit traditionele elementen zoals een gevelstenen buitenmuur die via spouwankers gehecht wordt aan een binnenmuur. SBS werkt met traditionele gevelstenen, een warm natuurproduct dat tot honderd jaar meegaat, en leidt tot winst en kwaliteit dankzij hogere winstmarges en lagere personeelskosten', verklaart bedenker Patrick Vandenbempt.

Insert

Zijn systeem is even eenvoudig als doeltreffend: de gevelstenen worden immers via één insert per gevelsteen in elkaar geklikt zonder dat hier water of mortel bij te pas komt. Voor deze handeling hoef je geen specifieke technieken te gebruiken of speciale kwalificaties te bezitten. Doordat je zo minstens zeven keer sneller kan bouwen dan voordien is de manuurkost veel lager dan bij traditionele bouwsystemen. De druk en de trekkracht op de buitenmuur kan tot 60 kg aan, tegenover maximum 30 kg bij bestaande buitenmuren.

De muur omvat een perfect aansluitende thermische isolatieschil door de opgespoten isolatie in de spouw. Het systeem is bovendien biologisch, groen en cradle-to-cradle: de muur kan via de inserts even makkelijk opnieuw afgebroken worden en de opgespoten korrelisolatie in de spouw kan gemaakt worden van biokorrel. Doordat het systeem geen mortel, water of lijm behoeft, vermijdt het ook uitbloeiingen van de gevelstenen en mortel of lijmresten op de gevel. Het resultaat is bijgevolg esthetischer. Tot slot wordt zonder voeg gewerkt, waardoor de gevelsteen minder snel vuil wordt.

Isolatiekorrels

Voor SBS heb je alleen gevelstenen, gevelsteenverbindingen (inserts), spouwankers en isolatiekorrels voor de spouwmuurisolatie nodig. Eerst plaats je de eerste rij bouwstenen, vervolgens de diba (waterdichtingsbaan) en daarna de eerste rij inserts en gevelstenen. Daarna wordt de eerste rij waterpas gezet, de muur wordt gemarkeerd voor het anker en de tweede rij wordt geklikt. Tot slot worden de stenen over de inserts geplaatst, het anker wordt geplaatst en de isolatie wordt ingespoten van binnenuit.

'We hebben ook al in Afrika binnenmuren kunnen klikken in grote blokken en voeren tevens gesprekken over ons systeem in Engeland en Nederland', geeft Patrick Vandenbempt nog mee.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten