Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Visie

paywall Stimuleer ingenieursvak en handwerk!

De Belgische metaalsector verkeert in zwaar weer. Ondernemers worden geconfronteerd met steeds grotere onzekerheden, waarbij een structureel personeelstekort een van de meest dringende problemen is. Dit tekort dwingt veel ondernemers ertoe vrijwillig te stoppen met hun activiteiten. Bij Europa's grootste B2B veilinghuis Troostwijk Auctions zien we dat dit een groeiende trend is, en deze cijfers worden bevestigd door Vlamef, de Vlaamse Metaalfederatie voor KMO’s.

BKBC - 2024-06-21T154751.151
Troostwijk Auctions

In 2023 organiseerden we met Troostwijk Auctions 81 veilingen voor 53 bedrijven binnen de Belgische metaalsector; een lichte daling vergeleken met de 85 veilingen in 2022. In totaal werden 7.599 kavels geveild. De eerste vijf maanden van 2024 laten zien dat deze trend voortzet, met al 30 veilingen dit jaar. Opvallend is de toename van biedingen uit Oost-Europa. Steeds vaker zien we interesse vanuit landen als Roemenië, Polen en Tsjechië voor Belgisch materieel. Dit is een teken van de internationale aantrekkingskracht van onze sector, maar het benadrukt ook de onderliggende problemen binnen onze eigen grenzen.

Van de 53 bedrijven die hun inboedel veilden, stopte het merendeel (49) vrijwillig. Het was vroeger vanzelfsprekend dat kinderen het familiebedrijf overnamen. Nu zien we dat de nieuwe generatie vaak niet geïnteresseerd is in het voortzetten van het bedrijf van hun ouders. Ook externe opvolging vinden blijkt een uitdaging. Hierdoor kiezen veel ondernemers ervoor hun activiteiten te beëindigen, om zo zelf de controle te houden over hun toekomst. Dit besluit, hoewel begrijpelijk, is symptomatisch voor de bredere problemen binnen de sector.

Vlamef erkent de cijfers die wij bij Troostwijk zien. Kleine en middelgrote ondernemingen hebben het bijzonder moeilijk door een chronisch tekort aan personeel. De vergrijzing in de sector en de afnemende instroom van jong talent verergeren dit probleem. Jongere generaties kiezen steeds minder vaak voor een carrière in de ambachtelijke sector, mede door een verschuiving richting een kenniseconomie. Daarnaast maakt de regelgeving vanuit de overheid het steeds moeilijker voor ondernemers om hun bedrijven draaiende te houden. Dit leidt tot een toenemende druk en ontmoediging bij ondernemers, waardoor velen van hen besluiten te stoppen.

Als we deze trend willen keren, is er dringende actie nodig. We moeten de ambachtelijke vaardigheden en de waarde van het ingenieursvak opnieuw onder de aandacht brengen bij de jongere generatie. Bovendien is het nodig dat de overheid een stimulerend beleid voert dat de sector ondersteunt, in plaats van belemmert. Zonder deze veranderingen zullen we de komende jaren helaas steeds meer ondernemers zien die hun bedrijven noodgedwongen sluiten.

Joos Dauwe 
Accountmanager Metaal, Troostwijk Auctions


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten