Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Visie

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën

Een robothond, exoskeletten, drones en 360°-camera’s waren slechts enkele technologische toepassingen in de bouwsector waarmee studenten van de Hogeschool PXL en UHasselt recent konden kennismaken tijdens een demonstratiedag voor leerkrachten en studenten hoger onderwijs in Diepenbeek die werd georganiseerd door het WTCB in samenwerking met Constructiv.

Studenten maken kennis met nieuwste bouwtechnologieën
Voor de deelnemers aan de demonstratiedag werd het al snel duidelijk dat digitalisatie in de bouwsector steeds belangrijker wordt, ook op de bouwwerf. Technologie zoals robots, drones, exoskeletten, artificiële intelligentie en scanners hebben het potentieel om bouwen veiliger, duurzamer, efficiënter en uiteindelijk te goedkoper maken. In Vlaanderen is het de eerste keer dat studenten uit het hoger onderwijs tijdens zo’n evenement kennis konden maken met deze nieuwe technologieën.
 
De bouw maakt woelige tijden door. Marges staan onder druk, het is moeilijk om geschikt personeel te vinden, de aanvoer van materialen vertraagt en de prijzen stijgen. De sector zoekt dan ook naar middelen om daarmee om te gaan. “Een doorgedreven digitalisering van de bouw kan aan een aantal van die uitdagingen tegemoet komen”, zegt Charlotte Euben  van het WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf. 
 
Daarom organiseerden het WTCB, UHasselt en Hogeschool PXL voor het eerst in Vlaanderen een demonstratiedag voor studenten uit het hoger onderwijs. Constructiv, die als dienstverlenende organisatie voor de sector onder meer initiatieven ontwikkelt om de doorstroming van arbeidskrachten te verbeteren, nodigde op haar beurt leerkrachten uit het middelbaar onderwijs uit.

Robothond

Tijdens de demonstraties voor de studenten bouw van de Hogeschool PXL en ingenieursstudenten bouwkunde (gezamenlijke opleiding UHasselt / KU Leuven) gaat de blik resoluut naar de toekomst van het bouwen met onder meer exoskeletten, 360°-camera’s, artificiële intelligentie, drones en scanners.  
 
De demonstraties werden ingeleid door Spot, de robothond van het WTCB die ook onder moeilijke omstandigheden zelfstandig gebouwen kan scannen.  Vanuit Hogeschool PXL werd dan weer getoond hoe technici op basis van Augmented Reality (AR) in gebouwen snel en veilig hun weg kunnen vinden naar de installaties of gebouwdelen die ze moeten gaan onderhouden of herstellen.

Toekomstige bouwtalenten

“De praktische uitrol van de digitale en duurzame transformatie van de bouwsector is voor onze studenten geen toekomstmuziek maar dagdagelijkse realiteit. De bedrijven weten dat ook PXL-studenten hun ondersteunen om mee te evolueren naar de bouwsector van de toekomst. Ik ben zeer tevreden dat wij ook een partner kunnen zijn om het secundair onderwijs mee futureproof te houden”, zegt Chris Leinders, opleidingshoofd Cluster Bouw aan Hogeschool PXL.
 
“Digitalisatie in de bouw wordt heel belangrijk, als het goed wordt toegepast. De verschillende oplossingen moeten toelaten om efficiënter, duurzamer, veiliger, met minder faalkosten, en dus uiteindelijk goedkoper te werken. Het is dan ook belangrijk om de nieuwe generatie bouwtalent, die toch al grotendeels ‘digital natives’ zijn, in een vroeg stadium met deze technologie te laten kennismaken”, zegt Bas van de Kreeke, gastprofessor bij UHasselt.
 
“De samenwerking van het WTCB met de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL is uniek en zal een enorme meerwaarde creëren voor de studenten bouw, die gevormd worden tot de werfleiders en aannemers van de toekomst.” zegt Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder - directeur Confederatie Bouw Limburg. 
 
“Deze demodag combineert technologie en techniek met creativiteit en maakt ze klaar voor een job binnen een sector waar innovatie troef is. De studenten worden zo gevormd dat ze meteen aan de slag kunnen in het werkveld, en ze bovendien de ‘change-agents’ worden die de bouwsector van morgen niet alleen beleven maar ook maken”, besluit Chris Slaets.
 
www.digitalconstruction.be
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten