Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Visie

Welke rol duurzaamheid voor bedrijven speelt in 2024

We zitten in een tijdperk van transformatie waarin de verantwoordelijkheid voor het milieu geen keuze meer is, maar een verplichting. Als ik mag voorspellen wat voor impact duurzaamheid heeft op het bedrijfsleven in het nieuwe jaar, kom ik tot de volgende zaken.

BKBC (34)
Schneider Electric

De voortdurende worsteling met de EU CSRD-rapportage

Medio 2023 was maar liefst 89% van de grote bedrijven nog niet klaar voor de verplichte Europese duurzaamheidsrapportage. Dit benadrukt de urgentie en de moeilijkheidsgraad van de taak die voor ons ligt. Het wordt verwacht dat de EU sectorspecifieke normen verder zal ontwikkelen, normen voor het mkb zal invoeren en normen voor niet-EU-bedrijven zal vaststellen. Tegelijkertijd kan de EU rekening houden met feedback van ESG-bedrijven die de hoogste scores hebben behaald en de rapportagevereisten aanpassen, zodat ze geschikt zijn voor het beoogde doel en afgestemd zijn op de topprioriteiten.  

Roep van werknemers om duurzaam te ondernemen 

Bedrijven worden ook geconfronteerd met een duurzaamheidsuitdaging vanuit hun eigen gelederen. Ons onderzoek wijst uit dat bedrijven verduurzamen om veel verschillende redenen, naast stijgende prijzen en hun zorgen om duurzaamheid. Afgelopen jaar werd het aantrekken en behouden van werknemers en nieuw talent al door 24% van de bedrijven genoemd als reden om te verduurzamen, maar ik verwacht dat dit percentage sterk stijgt. 

Energie-efficiëntie omarmen ten tijde van netcongestie  

Steeds meer bedrijven proberen koolstofvrij te worden door digitalisering en elektrificatie. Deze trend zal ertoe leiden dat de totale vraag groter wordt dan de huidige capaciteit van het elektriciteitsnet. Om die uitdaging aan te pakken, kunnen we in 2024 verschillende oplossingen verwachten, zoals een microgrid, wat betekent dat de decentralisatie van het elektriciteitsnet klanten helpt om onafhankelijk te werken en de veerkracht en efficiëntie van de elektriciteitssystemen vergroot. Dit systeem zal worden gecombineerd met lokale hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag. Daarnaast gaan we een versnelling zien van ‘vraag en aanbod’-programma's die bedrijven en consumenten stimuleren om hun elektriciteitsverbruik tijdens piekuren te verminderen om de belasting van het net in evenwicht te houden. Aan de andere kant zullen de distributienetbeheerders de netupgrades en -uitbreidingen en het gebruik van slimme netwerktechnologieën versnellen. 

Best practices in het beheren van scope 3-emissies 

Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar de beste manier om hun scope 3-emissies in kaart te brengen en positief te beïnvloeden. Schneider Electric heeft verschillende best practices geïmplementeerd voor het beheer van zijn scope 3. Zo hebben we een samenwerkingsmodel waarbij de 1000 belangrijkste leveranciers actief worden betrokken en geholpen bij hun duurzaamheidsreis. Vooruitkijkend kunnen we een golf van innovatieve technologieën verwachten, zoals AI-gestuurde energiebeheersystemen. Dit kan leiden tot een scenario waarin milieu-efficiëntie niet alleen voordelig is, maar zich ontwikkelt tot de kern van economisch succes. 

David Orgaz
Cluster President Benelux van Schneider Electric


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten