Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Extra verdieping in hout­skeletbouw voor Haven Genk

De nv Haven Genk ziet dagelijks heel wat ladingen passeren in haar moderne containerterminal. De binnenhaven kampte vorig jaar echter plots met plaatsgebrek: één van de grootste logistieke klanten wilde zich namelijk op de havensite zelf vestigen om de samenwerking voort uit te bouwen.

genk hoofdfoto
Haven Genk schakelde Machiels Building Solutions in, dat dankzij houtskeletbouw een extra verdieping kon toevoegen aan het bestaande kantoorgebouw aan de Kolenhavenstraat; een optopping, zoals dat in het jargon heet. Vandaag kan Haven Genk uitpakken met een bijkomende kantoorverdieping met een oppervlakte van 250 m². Het project werd begeleid door Verjans Pieter Architecten uit Hoeselt.

Machiels Building Solutions uit Genk heeft verschillende argumenten waarop een optopping in houtskelet de optimale oplossing was. Als je voor een optopping kiest, hou je de structuur best zo licht mogelijk. Houtskeletbouw heeft het voordeel dat het een licht materiaal is. De extra verdieping weegt dus aanzienlijk minder zonder aan stabiliteit en duurzaamheid in te boeten. Samen met een gespecialiseerd stabiliteitsbureau moet uiteraard wel de draagkracht van de fundering worden becijferd. Op basis van deze doorgedreven analyse van de onderbouw wordt de optopping uitgetekend zodat zeker is dat de fundering de extra verdieping kan torsen.

 

Een ander voordeel is dat de bestaande kantoren tijdens de werkzaamheden gewoon in gebruik kunnen blijven. Om de extra verdieping stevig te verankeren, werd het oorspronkelijke gebouw wel even doorboord. Maar houtskeletbouw is een rimpelloze en zeer snelle bouwmethode, zodat het havenpersoneel amper wat merkte van de verbouwingen. Kiezen voor een optopping bleek bovendien de goedkoopste en efficiëntste oplossing. Er moest niet worden geïnvesteerd in extra funderingen omdat een houtskeletbouwstructuur van nature lichter is.

Evenmin waren nutsvoorzieningen zoals riolering, elektriciteit of water nodig: de optopping wordt gewoon aangesloten op de bestaande installaties en leidingen. Ten slotte laat een optopping de meest uiteenlopende vormgeving en architectuur toe. Van baksteen over beplating tot bepleistering: inzake gevelbekleding kan eigenlijk alles in combinatie met een houtskelet. Haven Genk koos in dit geval voor een stijlvolle beplating, die mooi contrasteert met het onderliggende gebouw.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten