Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Handpalmscanner voor toegangscontrole en zoveel meer

Er is een nieuwe standaard in toegangscontrole: een biometrische scanner die het unieke aderpatroon van je handpalm ‘leest’ door middel van een infraroodscanner. Dat is nog net iets betrouwbaarder en fraudebestendiger dan een irisscan, gelaats- of stemherkenning of een vingerafdruk. De toepassingen gaan verder dan toegangscontrole, je kan zo’n scanner ook integreren in een systeem voor het registreren van werknemers op bv. een bouwplaats. Zo kan je voorkomen dat iemand zijn werkbadge doorgeeft aan iemand die daar eigenlijk niet mag zijn. Na de eerste registratie van de handpalm verloopt alles contactloos, wat een voordeel is tijdens de heersende viruscrisis. Zelfs met een transparante latex handschoen aan weet de scanner perfect wie zich wil identificeren.

handpalm 1
De biometrische handpalmscanner van PerfectID leest vanop een paar centimeter de aderpatronen in een handpalm. Die zijn bij elk individu uniek. Terwijl er al verschillende technieken opgedoken zijn om een vingerafdruk na te maken, lijkt het op dit moment weinig plausibel dat je een volledige handpalm kan namaken en er ook nog eens bloed door kan laten stromen. “Deze scanner komt niet uit de medische sector, maar werd zowat vijf jaar geleden door Fujitsu ontwikkeld voor het beveiligen van ons eigen IT-systeem. We bouwen de handpalmscanner zelfs in in laptops”, vertelt Karel Michiels van Fujitsu.
 
Fujitsu is sterk in technologie, maar software behoort niet tot hun kernactiviteit. Daarom biedt het bedrijf zijn technologie aan aan ontwikkelaars van software die daar toepassingen voor willen ontwikkelen. Eén daarvan is het Belgische PerfectID, een bedrijf dat werd gestart door DNCS en Alfa-Zet Systems. Dit bedrijf ontwikkelt alles wat gebeurt zodra de Palmki een persoon herkent.

School

“We hebben reeds een mooi pakket referenties, van UHasselt, het Infinity-kantoor van energiebedrijf Encon en scholen tot de Europese Unie. Toegangscontrole in de hoogste veiligheidscategorie is dan uiteraard het meest gevraagde criterium, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor een school hebben we een systeem uitgewerkt om zo de plastic kaarten voor de maaltijden van leerlingen te vervangen. En je zou dat kunnen uitbreiden tot de toegangscontrole voor bv. het chemielokaal, kleedkamers, fietsenberging, … Het vermijden van plastic is een belangrijke factor. Zo een plastic maaltijdkaart weegt misschien slechts 6 gr, maar voor een school met een paar duizend leerlingen en nog een paar honderd personeelsleden die elk schooljaar nieuwe kaarten nodig hebben, maakt een handpalmscanner dan wel een verschil. Je voorkomt ook het hele gedoe met verloren of beschadigde kaarten of dat de school-bully maaltijdkaarten aftroggelt of ‘leent’. Omdat je hier veel gebruikers en slechts weinig scanners inzet, valt de installatiekost mee”, stelt business developer Wim Van De Putte van PerfectID.

Hotel

Nog een mooie referentie is het hotel A Stay in Antwerpen, een ontwikkeling van Besix. Hotelgasten registreren zich eenmaal en kunnen dan op elk moment het hotel en hun kamer in en uit, zonder dat er iemand aan de receptie hoeft te zitten. Voor elke consumptie aan de bar of elke maaltijd of gebruik van bv. de sauna in het hotel ‘tekenen’ ze snel even met hun handpalm en het komt op de rekening. Discussies zijn uitgesloten. Bij het verlaten van het hotel worden alle privacy-gevoelige gegevens gewist.

Upgrade Academy

Ongeveer een gelijkaardig concept heeft de Academy van Upgrade Estate in de voormalige lokalen van drukkerij Vooruit in Gent. “Wij gebruiken de handpalmscanner naast de QR-code voor de Academy. Er staat een handpalmscanner en een QR-codelezer aan de inrit van de parkeergarage en aan de gevel van dit als monument beschermde gebouw. Vanaf daar kan alles contactloos verlopen, voor de vaste gebruikers die vooraf hun handpalm hebben laten opnemen in het systeem”, zegt Nils Vanhauwaert van Upgrade Estate.
“Het registreren van de handpalm bij een eerste gebruik kan zonder begeleiding van personeel. In deze covid19-tijden merken we dat de gebruikers het bijzonder op prijs stellen dat het scannen van de handpalm contactloos verloopt. We gingen bij dit aspect, net als voor het hele concept van de Academy, voor de beste beschikbare technologie en dan zo kwamen we bij  de handpalmscanner terecht”, besluit Vanhauwaert. Upgrade Estate bekijkt of Palmki haalbaar is voor bv. Upliving of Upkot. Daar zou de installatiekost oplopen als je behalve aan de centrale toegang ook nog aan elk studentenkot en aan elke gemeenschappelijke ruimte een handpalmscanner plaatst.
Het scannen van de handpalm wordt als minder invasief ervaren dan bv. het scannen van de iris van het oog. Heel weinig gebruikers hebben er problemen mee om hun handpalm te registeren, zelfs in deze GDPR-tijden. De klassieke elektronische badges voor de prikklok blijken net als betaal- en klantenkaarten overigens broeihaarden van bacteriën.
Het eenvoudige gebruik is een ander voordeel. “Voor een irisscan moet je een lezer hebben die gebruikt kan worden door mensen van verschillende lengtes, wat soms moeilijk is bij een vaste opstelling. En je hand heb je altijd bij. Die kan je niet vergeten, verliezen, doorgeven of stelen. Met een handpalmscanner voor elke kritieke zone zou de verantwoordelijke voor de sabotage in de kerncentrale van Doel snel aangewezen kunnen worden”, weet Wim Van De Putte.
 
Voorts zijn er toepassingen in de zorg, bv. voor dementerende bejaarden, maar ook voor ziekenhuizen. “Denk aan de kar met de computer die meegaat bij de controles en op de gang blijft terwijl dokters en verplegers bij de patiënt in de kamer zijn. De toegang tot die gevoelige patiënteninformatie kan je perfect beveiligen met een handpalmscan”, stelt Van De Putte.

Bouw

Voor de bouwsector kan de handpalmscan een sluitend systeem zijn om te weten wie wanneer op een bepaalde bouwplaats is. Geen gedoe met badges die verloren, vergeten, vuil, beschadigd of doorgegeven worden. Als hoofdaannemer zou je dit zelfs kunnen afspreken met je onderaannemers, leveranciers, architecten, externe ingenieurs, veiligheidscoördinatoren en wie er zoal nog op een bouwplaats langskomt. “Dit is het systeem dat je wil hebben als de sociale inspectie toekomt op jouw bouwplaats. Je kan zo’n scanner zelfs inbouwen in de busjes die de bouwvakkers naar de bouwwerf brengen of er met Palmki voor zorgen dat enkel de toegewezen chauffeur achter het stuur plaatsneemt. Vesta-Xenia biedt Palmki aan voor de horeca met behalve tijdsregistratie nog de koppeling met een automatische contract-opmaak voor het personeel en de Dimona-aangifte. De sociale wetgeving voor de bouwsector is misschien net iets anders dan voor de horeca, maar ook daar zien wij tal van mogelijkheden”, verzekert de business developer van PerfectID.
Toegangscontrole met een handpalmscanner werkt voorlopig een fractie trager dan sommige badgekaartlezers, maar daar wordt nog aan gewerkt. “Het biometrisch scannen van de bloedvaten en het authentiseren zijn nu eenmaal een stuk complexer, maar daar krijg je ook een hoger veiligheidsniveau voor in de plaats.”
Installateurs, architecten en bouwheren kunnen bij PerfectID terecht als ze geïnteresseerd zijn in deze nieuwe technologie. “We zijn van plan een aantal standaardproducten uit te werken die wij zelf of door derden kunnen laten installeren, maar liever nog bekijken we met de klant wat zijn noden zijn en hoe we daar kunnen op inspelen.”
 
https://www.youtube.com/watch?v=IktvjCf7-Zg

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten