"Innovaties in digitalisatie, robotisering en ergonomie verhogen productiviteit"
“In vergelijking met andere sectoren hinkt de productiviteit in de bouwsector al jaren achterop. De druk op de marges en een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten zijn in onze sector al een realiteit en maken het steeds moeilijker om productiviteitstekorten op te vangen. Door gebruik te maken van de opportuniteiten die digitialisering biedt, kunnen we dit enigszins compenseren. We doen dit door processen, teams en gegevens intelligent te koppelen”, zegt Jan Doongaji, lid van de raad van bestuur van de Hilti groep.
“Met de digitalisatie en robotisering van bouwwerven willen we zeker de vakman niet vervangen of overbodig maken. We willen hem alleen maar effecienter, veiliger en comfortabeler laten werken op ‘value-added’ taken en de ‘non-value added’ taken of vervelende, repetitieve toepassingen uit de handen nemen. Robotisering zal bouwteams sneller maken en een hogere en constante kwaliteit laten afleveren. Bovendien zullen oplossingen zoals de Jaibot bedrijven de kans geven om nieuwe meer digitale en courante profielen aan te trekken”, zegt Jef Odeurs.
Jaibot
De eind vorig jaar internationaal aangekondigde boorrobot van Hilti was deze zomer even in ons land. Heel wat CEO’s, project managers en BIM/innovatie managers uit de Belgische bouwsector waren benieuwd naar deze innovatie. “De toepassing, het uitzetten en boren van ankergaten boven het hoofd is nu een tijd-rovende, repetitieve manuele taak uitgevoerd met twee personen, een rolmeter, puntlasers en rolsteigers. Een taak waarvoor geen enkele bouwvakker staat te springen. De semi-automatische robot, in combinatie met ons totaalstation, de PLT 300, zet automatisch boorpunten uit, boort de gaten en rapporteert via de cloud terug over de status en vooruitgang. Hierdoor wordt de taak drie keer sneller ge¬daan en met maar één operator. De andere werknemer en de bespaarde tijd kan dan gebruikt worden voor andere taken waarbij de expertise en handigheid van een vakman de kwaliteit en het tempo bepaalt of uiteindelijk om een extra project af te werken”, legt Jef Odeurs uit.
Het biedt de mogelijkheid aan ondernemingen een nieuwe tak van ‘boringen’ op te starten of gewoonweg hun eigen werk sneller en preciezer te kunnen doen.
Exoskelet
Het exoskelet van Hilti, de EXO-O1, werd ontwikkeld samen met het medisch-technische bedrijf Ottobock en is bedoeld voor monteurs van sanitair en elektriciteit die vaak zaken boven hun hoofd moeten monteren. Het exoskelet ondersteunt en versterkt de onderarmen en schouders, waardoor de plaatser minder snel vermoeid is en hij de job comfortabeler en productiever kan uitvoeren.
“Exoskeletten zijn een belangrijke trend die voor ons van groot belang is. Ze bieden verlichting bij fysiek veeleisende taken, zoals die welke dagelijks op bouwwerven worden uitgevoerd. Ons partnerschap met Ottobock zal als basis dienen voor de ontwikkeling van aanvullende innovatieve en klantgerichte systemen”, zegt Johannes Wilfried Huber, hoofd van Hilti’s Business Unit Diamond Systems.
De PLT 300 is een robotisch totaalstation of lay-outsysteem van Hilti. Het maakt alledaagse meetopdrachten of uitzettingen eenvoudiger dan ooit. Het mooiste van alles is echter dat deze lay-outopdrachten hiermee snel en efficiënt door slechts één persoon kunnen worden uitgevoerd, wat voor productiviteit oplevert in vergelijking met traditionele meetmethoden.
“De PLT 300 maakt vrijwel komaf met een leercurve, omdat nivelleren overbodig is en de nieuwe Auto Stationing-technologie van Hilti een eenvoudige automatische stationsetup mogelijk maakt. Lay-out en opslaan van werfinformatie worden kinderspel met een groene laserpunt voor betere zichtbaarheid”, weet Thomas Braem, specialist Topografie Hilti Belux.
Het totaalstation is gebouwd voor zware werfomstandigheden en wordt geleverd met een PLC 400 controller, een tablet met een 7”-display die permanent draadloos contact heeft met het totaalstation en het volledige bouwplan in de handpalm van de gebruiker legt. De BIM-gegevensstroom is binnen handbereik. De eenvoudige gebruikersinterface maakt het makkelijk om het systeem buiten te gebruiken, op de grond of op gevels, maar ook binnen op vloeren, plafonds en wanden en om posities op plannen en metingen voor as-builts te controleren.
“Behalve deze drie speerpunten heeft Hilti ook andere ijzers in het vuur als het gaat over efficienter en digitaler werken in de bouw”, weet Jef Odeurs ons te vertellen. Zo bracht Hilti reeds in de VS en volgend jaar in Euro¬pa betonsensoren uit die de rijpheid van het beton opvolgen en doorgeven. Hierdoor kan tijd bespaard worden door het reduceren van de klassieke 28 dagen wachttijden en kan de veiligheid verhoogd worden door een zekerheid te hebben van de sterkte bij versnelde projecten.
Een andere vorm van digitalisatie die de productiviteit van een bedrijf in het algemeen kan verhogen is Hilti’s asset management On!Track. Door middel van bluetooth tags en gateways worden alle materialen van boorhamer tot ladders en zelfs bekistingspanelen getraceerd. Zo weet iedereen ten alle tijden waar alles zich bevindt en kunnen overbodige ritten, aankopen of telefoons vermeden worden en dus is de job sneller en goedkoper klaarMet ON!Track worden materialen en verbruiksgoederen traceerbaar, inclusief de kennis welke medewerker verantwoordelijk is voor wat en een overzicht van alle relevante documentatie.
Voorts bouwt Hilti verder aan een digitale wereld met traceerbare ankers of ankers met een QR-code, smart tools en allerlei andere applicaties, software en digitale oplossingen