'Proptech-initiatieven om data van bewoners te verzamelen zijn een belangrijke stap vooruit'
Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is het de beurt aan Colin Sewalt, dagelijks zaakvoerder van Vooruitzicht.
Over deze vraag heb ik dit schooljaar al veel nagedacht. Mijn eigen zoon moet een studierichting kiezen en dus indirect ook welke job hij later wil uitoefenen. Sinds een jaar groeit er een sterke voorkeur voor architectuur. Ik neig dan weer naar de opleiding Built Environment aan de Hogeschool van Amsterdam. Daar leer je hoe je gebouwen, gebieden en infrastructuur zoals wegen, bruggen en dijken zo inricht dat mensen er optimaal gebruik van kunnen maken. Het eerste jaar biedt een brede waaier aan vakken waarin studenten op zoek gaan naar hun passie. Deze aanpak prikkelt de intrinsieke motivatie en dat blijft voor mij één van de belangrijkste richtinggevende factoren. Als hij na één jaar alsnog voor architectuur kiest, is het in ieder geval een weloverwogen keuze geweest.
De coronacrisis heeft ons twee grote zaken bijgebracht. Enerzijds leert de pandemie ons vooral hoe kwetsbaar we zijn als mens. Vóór maart 2020 leefden we in een vorm van schijnveiligheid, maar sinds vorig jaar zijn we met z’n allen met de neus op de feiten gedrukt. Vandaar dat veel bedrijven gedwongen werden om zich heruit te vinden. Bij ons noemen we dat ‘het ontwikkelen van een tweede motor’.
Het tweede aspect dat me opviel is dat onze medewerkers en vooral collega’s veel gedisciplineerder en flexibeler zijn geworden. Dat is natuurlijk een bijzonder fijne evolutie. Als projectontwikkelaar kan je van alles bedenken, maar als de collega’s niet mee zijn in het verhaal, ben je een ridder te voet. We zijn dus buitengewoon trots op onze medewerkers en op hoe ze alles hebben opgepakt.
De stikstofproblematiek die sinds kort ook in België op de agenda staat, kan grote gevolgen hebben. In Nederland is er zelfs een vergunningenstop ingelast. Dat is niet alleen een gamechanger voor bouwbedrijven en vastgoedontwikkelaars, maar ook voor boeren en bedrijven die bv. willen uitbreiden. De stikstofproblematiek is, als het niet goed wordt aangepakt, een potentieel economisch gevaar dat verschillende sectoren hard kan treffen. Gelukkig zijn er veelbelovende initiatieven zoals het Programmatorische Aanpak van Stikstof (PAS) die dergelijke doemscenario’s in Vlaanderen moeten voorkomen.
Mensen een warme thuis bieden vraagt almaar meer flexibiliteit omdat woonwensen continu veranderen. Denk maar aan het groeiende belang van een rustige thuiswerkplek. We zien dat als een uitdaging en proberen hieraan tegemoet te komen met onze basiswaarden: innovatie en duurzaamheid. Als je dagelijks bezig bent met de vraag “Hoe willen mensen in de toekomst leven en wonen?”, dan hebben projecten geen houdbaarheidsdatum. We proberen deze innovatieve manier van werken ook zoveel mogelijk te verankeren in de organisatie.